in

Zdravo crijevo je centar snažnog imuniteta

Slatka-Tajna.Eu

Zdravo crijevo je centar snažnog imuniteta.

Šta je to imunitet?

Imunitet je veoma kompleksan sistem koji štiti tijelo od štetnih vanjskih uticaja. Svakodnevno smo izloženi mnogobrojnim potencijalno štetnim supstancama iz okoliša i mikroorganizmima, a imunitet ih prepoznaje i preduzima potrebne odbrambene mjere. Imunitet je veoma kompleksan sistem organizma koji je odgovoran za njegovu odbranu od napada raznih mikroorganizama i njihovih toksina, ali i vlastitih promijenjenih ćelija kao što su tumorske ćelije.

Sastoji se od organa, tkiva i ćelija od kojih svaki element obavlja određeni zadatak, sve s jednim ciljem – odbraniti i zaštititi organizam od štetnih i stranih supstanci koje mogu biti prijetnja zdravlju. Imunitet je aktivan tokom cijele godine, ali ipak malo više posla ima u zimskim mjesecima. 

Slabljenje imuniteta pod uticajem mnogobrojnih faktora povećava sklonost organizma raznim infekcijama i bolestima. 

Neki faktori koji negativno utiču na funkciju imuniteta 

  • Starija dob – starenjem se funkcija nekih unutrašnjih organa mijenja i oni postaju manje efikasni. Neki organi, kao što su timus ili koštana srž, mogu proizvoditi manje odbrambenih ćelija, pa se time i funkcija imuniteta smanjuje. U starijoj dobi veoma je čest i nedostatak nekih važnih supstanci kao što su cink, selen, jod i mnogi vitamini, što može pogoršati sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.
  • Prekomjerna težina – prekomjerna tjelesna težina i pretilost povezani su s mnogobrojnim hroničnim bolestima kao što su dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema. No, naučnici upozoravaju i na to da je pretilost povezana s hroničnom upalom. Masno tkivo proizvodi adipocitokine koji mogu podstaknuti upalni proces. 
  • Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










  • Štetne supstance iz okoliša – dim i ostale čestice koje zagađuju zrak mogu narušiti normalan rad odbrambenog sistema. 
  • Loša prehrana – pothranjenost ili prehrana u kojoj nedostaje jedan ili više nutrijenata može narušiti proizvodnju i aktivnost odbrambenih ćelija i antitijela.
  • Hronične bolesti – neke autoimune bolesti napadaju odbrambene ćelije i potencijalno onemogućavaju njihovu normalnu funkciju.
  • Hronični mentalni stres – stres oslobađa hormone kao što su kortizol, koji suzbija upalu, a upala je u početku potrebna za aktiviranje odbrambenih ćelija. 
  • Nedostatak sna i odmora – spavanje je vrijeme za obnovu tijela tokom kog se oslobađa vrsta citokina koja se bori protiv infekcije. Premalo sna smanjuje količinu tih citokina i drugih odbrambenih ćelija. Spavanje i imunitet su usko povezani. Zapravo, nedovoljan ili nekvalitetan san povezan je s većom osjetljivošću na bolesti. Odgovarajući odmor može ojačati vaš prirodni imunitet. Osim toga, više spavate kad ste bolesni kako biste odbrambenom sistemu omogućili bolju borbu protiv bolesti. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ništa od prolaska: Hrabri Zrinjski pao nakon jedanaesteraca! / Bljesak.info

Sarajevo u plej ofu Lige Evrope