in

Mercator Grupa povećala prihode za 4,4 posto

Slatka-Tajna.Eu

Prihodi od prodaje Mercator Grupe u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, na 1,06 milijardi eura. U prvom polugodištu Mercator je zabilježio za 7,4 posto veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7 posto rasta normalizovane EBITDA.
Poslovni sistem Mercator, kao najveća kompanija u Grupi, u odnosu na isti period prošle godine zabilježio je rast prihoda od osnovne djelatnosti za 8,2 posto i rast prihoda od prodaje za 4,8 posto.

Mercator BH povećao je prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat te grupacije u regiji.

“Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspješno neutralizirala negativne uticaje epidemije na poslovne rezultate. Takođe bih želio naglasiti da je potvrda koncentracije od strane Evropske komisije bila izuzetno važan korak ka prijenosu vlasništva nad Mercatorom na Fortenovu. Snažni vlasnik omogućit će daljnji rast i razvoj Mercatora i podržati Mercatorove strateške projekte, uključujući investiciju od 130 miliona eura u novi logistički centar u Ljubljani”, izjavio je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić.
Ipak, zbog uticaja pandemije COVID-19, vrijednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 miliona eura što je negativno uticalo na dobit Grupe u iznosu od 69 miliona eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OPREZ, STIŽE DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Temperature u svega nekoliko sati padaju za 20 stepeni, a kiša i snijeg…

Irska revidirala popis zemalja za ulazak bez karantene / Bljesak.info