Categories: Biznis

Vlada FBiH naložila pripremu uredbe o poskupljenju vode

Vlada FBiH danas je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da izradi prijedlog uredbe o metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u FBiH, kako bi bilo postignuto optimalno upravljanje vodno-komunalnim sektorom.

Ovo ministarstvo treba i da formira radnu grupu od relevantnih federalnih organa koja će, zajedno s predstavnicima međunarodnih razvojnih partnera (EU, Svjetska banka, UNDP, ambasade Švedske i Švicarske i drugi) koji godinama ulažu u razvoj i obnovu vodovodne infrastrukture u BiH, raditi na pripremi programa unapređenja vodnih usluga u Federaciji BiH. Time bi bili ispunjeni preduslovi za punu implementaciju vodno-komunalnih direktiva EU i osigurana održivost kapitalnih ulaganja u ovaj sektor, a sve uz poštovanje principa po kojima stanovništvo to sebi može priuštiti.

“S ciljem otklanjanja brojnih i već dugo prisutnih nedostataka u pružanju usluga vodosnabdijevanja, kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, hitno je potrebno, pored osiguranja sredstava za ulaganje u izgradnju i obnovu vodno-komunalne infrastrukture, donijeti regulativu za uvođenje cijena vodnih usluga koje će pokrivati stvarne troškove javnih komunalnih preduzeća”, navedeno je u informaciji koju je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prethodno dostavilo Vladi FBiH.

Kako je navedeno, u svim planskim dokumentima u oblasti voda i okoliša u BiH identifikovano je nezadovoljavajuće stanje vodnih usluga i potreba za preduzimanje mjere za njihovo unapređenje zbog zadovoljenja potreba stanovništva, privrede i ukupnog razvoja, a provođenje tih mjera potrebno je radi usklađivanja sa zahtjevima Evropske unije i smanjenja negativnih uticaja naselja i privrede na stanje voda i ukupnog okoliša.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Utvrđeno je, također, da su cijene vodnih usluga neadekvatne, te se ističe potreba uspostave pravnog i regulatornog okvira za održive vodne usluge na nivou Federacije BiH prije pokretanja novih investicionih mjera. Time bi bile izbjegnute situacije u kojima se investicije u vodnu infrastrukturu poslije izgradnje ne koriste zbog nedostatka sredstava i kapaciteta za njihovo adekvatno održavanje”, ističe se u Informaciji.

 

Redakcija

Recent Posts

Američki veleposlanik: Čović radi protiv interesa SAD-a i Hrvata u BiH

Michael MurphyFoto: Armin Durgut / PIXSELLAmerički veleposlanik u BiH Michael Murphy izjavio je u srijedu…

6 minuta ago

Sparkasse banka pokrenula projekat razvijanja finansijske pismenosti u osnovnim školama

U nastojanjima da podrži razvoj finansijske pismenosti među mladima, Sparkasse banka je osmislila program finansijskog…

17 minuta ago

Klopov pomoćnik preuzima Salcburg na kraju sezone

Holandski fudbalski trener Pep Lijnders preuzeće Red Bul Salcburg na kraju sezone, saopštio je danas…

22 minute ago

DŽEHVA ZANIJEMILA NA PITANJE O DEČKU, PA PRIZNALA DA NIJE SVE ISPALO KAKO JE ŽELJELA: Cijela porodica došla da je podrži, a tu je i on

Teodora Džehverović održava večeras promociju svog novog albuma u jednom prestižnom lokalu, a tom prilikom…

31 minuta ago

MILJANA ODLČILA DA SE POSVETI SEBI: Odvojila se od svih, a ovako provodi vrijeme

Miljana Kulić odvojila se od svih, kako bi se posvetila sebi i spoljašnjem izgledu. Miljana je odlučila…

2 sata ago

Francis i Bećirović o inicijativi za proglašavanje međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Dennis Francis razgovarao je 14. maja s predsjedavajućim Predsjedništva…

2 sata ago