in

U POTRAZI ZA DOBRIM VIJESTIMA: ‘Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo znatno bolja, ipak…’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2020/09/img_20200611_130846.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2020/09/img_20200611_130846.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/A. Kajmoviu0107″,”bg”:”424030″}]

…te naglašavaju da je to nesumnjivo posljedica dobro provedenih javnozdravstvenih mjera od građana i pravnih subjekata.

Ipak, bez obzira na sve to, naglašavaju kako i dalje ima još dosta potrebe za daljnjim poboljšanjem. Dodaju kako se kroz provedene epidemiološke nadzore nad novozaraženima može zaključiti da i dalje prednjače porodični klasteri, u kojima se često veći broj oboljelih pojavi istovremeno.

“U većini slučajeva prvooboljeli u porodici virusom se zarazi na poslu pa su u ovoj fazi epidemije evidentno najugroženija skupina našeg stanovništva zaposleni u kancelarijama, koje nerijetko zbog svoje površine ne dozvoljavaju ispunjavanje propisanih epidemioloških preporuka“, navode iz Kriznog štaba. Pojašnjavaju kako tokom obavljanja epidemioloških intervjua zaraženi u velikom broju izjave da na poslu tokom pauza nisu držali distancu niti nosili maske.

Iz Kriznog štaba kažu i kako je izvjesni broj novozaraženih epidemiološki potvrdilo boravak u stranim zemljama te su kao destinaciju putovanja u posljednjih 14 dana navodili Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku i Švedsku. Iz Bosne i Hercegovine uglavnom su se spominjali Neum te područje Hercegovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S tim u vezi, iz Kriznog štaba ponovno pozivaju sve sugrađane na odgovorno provođenje svih propisanih javnozdravstvenih mjera, odnosno na obavezno nošenje zaštitne maske, održavanje higijene ruku toplom vodom i sapunom, držanje propisane distance od najmanje 1,5 metara te stalno zračenje prostora u kojem borave.

Također, upućuju i poziv pravnim licima, odnosno institucijama i ustanovama, da u potpunosti osiguraju primjenu propisanih javnozdravstvenih mjera u svojim prostorima u skladu sa svim preporukama nadležnih organa – kriznih štabova ministarstava zdravstva Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO VIŠE NE VODI NIČEMU: Šako Polumenta ne radi zbog uvedenih epdiemioloških mjera

Bingo i CHICovnik donirali 3.800 KM SOS Dječijem selu BiH