in

Španija ne zna šta učiniti s milijardama iz evropskih kriznih fondova

Slatka-Tajna.Eu
“Ovo nije kriza novca, već kriza ideja”, rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. godine nije uspjela donijeti cjelogodišnji budžet zbog produžene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnog novca je izazov, kazali su izvori. Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od Covida-19 oboljelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama u zapadnoj Evropi, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Ekonomija je u drugom tromjesečju palo za 18,5 posto.

Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dato oko 140 milijardi eura iz EU-ova paketa za oporavak od koronavirusa, ukupno vrijednog 750 milijardi eura. To uključuje 43 milijarde eura bespovratnih sredstava samo u sljedeće dvije godine – što je oko osam posto godišnje potrošnje.

“Potrošiti taj novac nije lako”, rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekli su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sistem za preuzimanje tolike količine likvidnosti. Drugi izvor s izravnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namjenski predviđeni i da će se Španija sigurno pridržavati rokova i zahtjeva koje nameće Bruxelles.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, promet i ulaganja u digitalizaciju. Španski premijer Pedro Sanchez, koji se na samitima EU-a u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj ured u poziciju nadzora provedbe plana oporavka, a trebala bi biti oformljena i savjetodavna grupa koju čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

“Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Morat će postojati projekti s velikom apsorpcijom investicija”, rekao je direktor konsultantske kompanije Red2Red Jose Moises Martin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MIRO LAZOVIĆ PRAVO U GLAVU: ‘Moramo organizovano i glasno odgovoriti ZAGREBU i BEOGRADU, i to na ovaj način…’

CAPSIPLEX: svjetski preparat broj 1 za mršavljenje / Bljesak.info