in

Preduzetnici i Vlada HNK pozvala i druge nivoe vlasti da snažnije podrže privredu  

Slatka-Tajna.Eu

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i ministar privrede Željko Laketić susreli su se sa predstavnicima Udruženja preduzetnika Hercegovine. Premijer Herceg se osvrnuo na aktivnosti koje je Vlada preduzela da bi pomogla privredi i očuvanju radnih mjesta.

”Nakon pripreme i izrade Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK, odnosno tzv. Korona zakona, te nakon što je Međuresorna komisija, na osnovu Javnog poziva, napravila analizu pristiglih prijava, donesene su konkretne odluke kojima se privrednim subjektima koji su ispunili uvjete uplaćuju finansijska sredstva. Kroz ukupno tri odluke Vlade osigurali smo podršku za gotovo 2.000 privrednih subjekata koji su se prijavili unutar resora privrede, trgovine i turizma, zdravstva, obrazovanja i saobraćaja. Kako su se na Javni poziv prijavila ukupno 2143 poslovna subjekta pred Komisijom je bio ogroman posao, no, ovih dana još jednom će se ponovo proanalizirati sve odbačene prijave, kako bismo bili potpuno sigurni u svaku odluku. Ukoliko bude dorada, donijeti ćemo još jednu odluku o finansijskoj podršci“, rekao je Herceg.

Također, dodao je i to da je u ime Vlade, prije nekoliko dana, potpisao Protokol o saradnji s Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani.

”Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi kanton u FBiH koji je potpisao ovakav Protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Dio sredstava iz Protokola biti će namijenjen i postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom. To je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svojoj privredi kada je pogođeno prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom,”  zaključio je Herceg.

Predstavnici Udruženja pozdravili su napore kantonalne vlade koji su do sada učinjeni kroz provođenje tzv. Korona zakona te pruženoj podršci pogođenim granama  u cilju ublažavanja negativnih posljedica u privredi. Izrazili su zadovoljstvo aktivnostima Vlade koje čini kako bi se još jedanput provjerila dokumentacija privrednih subjekata čije su prijave odbačene u cilju uočavanja mogućih pogrešaka zbog izuzetno velikog broja prijava. Snažno su podržali potpisivanje Protokola Vlade i Razvojne banke koji će omogućiti privrednicima apliciranje na povoljne kreditne aranžmane. Takođe, naglasili su potrebu da se i drugi nivoi vlasti intenzivnije uključe u podršku privredi koje trpi velike posljedice korona krize.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugrožene privrede i očuvanju radnih mjesta.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Turković: Bez nacionalnog centra podataka

Ako Bošnjaci – Kolumne