in

Trump odobrio sporazum TikToka s Oracleom i Walmartom

Slatka-Tajna.Eu
On je rekao da ovaj sporazum garantuje “stopostotnu sigurnost”, nakon što su američki funkcioneri iskazali bojazan u vezi s pristupom podacima korisnika od strane kineskih vlasti. Trump je rekao da će “TikTok global” biti u potpunosti kontroliran od strane kompanija Oracle i Walmart i da će njeno sjedište biti u Texasu.

Kompanija se navodno složila da će donirati 4,2 milijarde eura fondu za obrazovanje u SAD-u. Ubrzo nakon Trumpovih komentara, Oracle je objavio da je izabran za TikTokovog pružatelja sigurnog oblaka i postat će manjinski investitor s 12,5 posto udjela. TikTok je potvrdio ulogu Oraclea i rekao da sarađuje s Walmartom na komercijalnom partnerstvu.

Walmart je rekao da se privremeno složio s kupnjom 7,5 posto udjela, a izvršni direktor Doug McMillon bit će jedan od pet članova uprave novostvorene kompanije.

“Uz to, radili bismo na inicijalnoj javnoj ponudi kompanije u Sjedinjenim Državama u sljedećih godinu dana kako bismo američkim građanima donijeli još više vlasništva”, rekao je glasnogovornik Walmarta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kineska matična firma TikTok, ByteDance, posjedovat će preostalih 80 posto TikToka, prema osobi koja je upoznata s tim pitanjem. Međutim, budući da je 40 posto ByteDancea u vlasništvu američkih kompanija rizičnog kapitala, Trumpova administracija tehnički može tvrditi da je TikTok Global sada u većinskom vlasništvu američkog novca.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izbori u BiH opštinski, poruke etnonacionalne

Dobro otvaranje sezone: Manchester Cityja svladao Wolverhampton 3:1 / Bljesak.info