in

Trump odobrio sporazum TikToka s Oracleom i Walmartom

On je rekao da ovaj sporazum garantuje “stopostotnu sigurnost”, nakon što su američki funkcioneri iskazali bojazan u vezi s pristupom podacima korisnika od strane kineskih vlasti. Trump je rekao da će “TikTok global” biti u potpunosti kontroliran od strane kompanija Oracle i Walmart i da će njeno sjedište biti u Texasu.

Kompanija se navodno složila da će donirati 4,2 milijarde eura fondu za obrazovanje u SAD-u. Ubrzo nakon Trumpovih komentara, Oracle je objavio da je izabran za TikTokovog pružatelja sigurnog oblaka i postat će manjinski investitor s 12,5 posto udjela. TikTok je potvrdio ulogu Oraclea i rekao da sarađuje s Walmartom na komercijalnom partnerstvu.

Walmart je rekao da se privremeno složio s kupnjom 7,5 posto udjela, a izvršni direktor Doug McMillon bit će jedan od pet članova uprave novostvorene kompanije.

“Uz to, radili bismo na inicijalnoj javnoj ponudi kompanije u Sjedinjenim Državama u sljedećih godinu dana kako bismo američkim građanima donijeli još više vlasništva”, rekao je glasnogovornik Walmarta.

Kineska matična firma TikTok, ByteDance, posjedovat će preostalih 80 posto TikToka, prema osobi koja je upoznata s tim pitanjem. Međutim, budući da je 40 posto ByteDancea u vlasništvu američkih kompanija rizičnog kapitala, Trumpova administracija tehnički može tvrditi da je TikTok Global sada u većinskom vlasništvu američkog novca.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izbori u BiH opštinski, poruke etnonacionalne

Dobro otvaranje sezone: Manchester Cityja svladao Wolverhampton 3:1 / Bljesak.info