in

Velike banke oprale goleme iznose novca

Slatka-Tajna.Eu

Astronomski iznosi prljavog novca godinama su prolazili kroz najveće svjetske bankarske institucije, otkrila je istraga Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) koji osuđuje manjkavosti kontrole tog sektora.

– Zarade krvavih ratova protiv droge, pronevjerene imovine zemalja u razvoju i ukradene teško stečene ušteđevine u okviru Ponzijeve piramide mogle su ući i izaći iz tih financijskih institucija, unatoč upozorenjima djelatnika banaka, navodi se u istrazi koju je vodilo 108 međunarodnih medija iz 88 zemalja.

Istraga se temelji na tisućama izvješća o sumnjivim djelatnostima koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija, FinCen, uputile banke iz cijelog svijeta.

– Ti dokumenti koje su sastavile banke i podijelile s vladom, ali daleko od javnosti, otkrivaju rupe bankovnih jamstava i lakoću kojom su ih kriminalci iskorištavali, ističe američki Buzzfeed News u uvodu svoje istrage.

Ti dokumenti se odnose na 2.000 milijarda dolara transakcija, koje su cirkulirale između 1999. i 2017. godine.

Istraga ukazuje na pet velikih banaka: JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i Bank of New York Mellon, optuženih da su nastavile prebacivati sredstva osumnjičenih kriminalaca, i to i nakon što su protiv njih pokrenuti procesi ili nakon što su osuđeni zbog financijskih prekršaja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na kraju istraživanja Buzzfeed News navodi da su mreže kojima prljavi novac putuje svijetom “postale vitalne arterije svjetskog gospodarstva”.

U priopćenju Deutsche Bank navodi da su podaci Konzorcija “dobro poznate” informacije njihovim regulatorima te da su posvetili značajne iznose jačanju svojih kontrola i poštivanja svojih odgovornosti i obveza.

Istraga također ukazuje na nemoć američkih vlasti u regulaciji tih transakcija.

U priopćenju objavljenom prije objave istrage financijska policija je upozorila da je objavljivanje izvješća o sumnjivim aktivnostima “zločin koji može imati utjecaj na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OSVOJILA IH: Azra Husarkić je oduševila žiri u “Zvezdama Granda”

Požar na Humu| Teška noć pred vatrogascima / Bljesak.info