in

TikTok povod nove runde trgovinskog rata između SAD-a i Kine

Slatka-Tajna.Eu
Peking je najavio odgovor nakon američkih koraka protiv kineske društvene mreže TikTok i koncernu Huawei. Kinesko Ministarstvo trgovine saopćilo je da je na snagu stavljen mehanizam za odgovore u ovakvim situacijama, što može podrazumijevati novčane kazne, ograničenja uvoza i izvoza, zabranu ulaska u zemlju ili investiranja protiv osoba i kompanija koje ugrožavaju „nacionalnu sigurnost” Kine.

Posmatrači tumače da su mjere uperene protiv američkih kompanija. Sjedinjene Države s druge strane imaju svoju listu sankcija. Na njoj je recimo zabrana telekomunikacijskom gigantu Huaweiju da učestvuje u izgradnji infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G) u SAD.

Administracija Donalda Trumpa aktivno lobira u drugim zemljama da također isključe Huawei. U petak je Washington najavio da će od nedjelje aplikacija mreže za dijeljenje snimaka TikTok biti izbačena iz trgovina za aplikacije Googlea i Applea u SAD. Isto se odnosi i na kinesku aplikaciju WeChat. Korak je opravdan nacionalnom sigurnošću.

Rok da se otklone navodne nedoumice teče do 12. novembra – do tada bi korisnici kineske mreže u Americi trebali imati neometan pristup. Njih ima čak 100 miliona, a aplikacija je omiljena među tinejdžerima. Peking je odluku nazvao „šikaniranjem” i optužio Washington za kršenje prava investitora i slobodnog tržišta. Američki predsjednik Trump tvrdi da TikTok obavlja „špijunski” posao, to jest da informacije o korisnicima stavlja na raspolaganje kineskoj državi. Prema izvještaju agencije Bloomberg, kineska kompanijaje već u petak navečer podnijela žalbu američkom Saveznom sudu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prethodno su Kinezi odbili ponudu Microsofta za kupovinu američkog ogranka TikToka. Sada je na stolu ponuda Oraclea, ali rješenje nije na vidiku.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

[UŽIVO OD 15] Povorka ponosa na Markovu trgu

Građani Madrida: Napušteni smo / Bljesak.info