in

Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

Slatka-Tajna.Eu

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio.

Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli pred suca istrage jer su trebali prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  pritvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Desetero okrivljenika do 23.30 sata nije stiglo iz Županijskog suda u Remetinec.  

Odvjetnici osumnjičenih nisu krili zadovoljstvo što je sudac istrage djelomično prihvatio njihove argumente.

Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Krešimira Peteka, kazao je da je to jedan veliki napredak. Smatra da je to dobra sudačka odluka, ali da to ne znači da je odvjetnici neće napadati kada ju vide u pisanom obliku.

Ivo Farčić, odvjetnik prvoosumnjičenog Dragana Kovačevića, kazao je da je njegov klijent izmoren jer “ovo sve za njega traje 48 sati”. Dodao je da je Kovačević čovjek visokih intelektualnih sposobnosti i da se dobro drži.

Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio. Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da će se zato oni najvjerojatnije žaliti.

USKOK je za 12 od 13 osumnjičenika zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov dojučerašnji saborski zastupnik Dražen Barišić i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i dojučerašnji zastupnik SDP-a, uhićeni su nakon što im je Sabor danas ukinuo imunitet. 

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Dražena Barišića, kazao je da je on, nakon što mu je skinut imunitet, samovoljno pristupio u prostorije PNUSKOK-a u Oranicama te je ondje lišen slobode.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Grgić je uhićen u Novoj Gradiški oko 15 sati. Policija će ga tijekom dana dovesti u sjedište PNUSKOK-a na zagrebačkim Oranicama. Grgićev odvjetnik porukom je Hini potvrdio uhićenje, ali nije bio dostupan za izjavu.

U Ivanić Gradu, Novoj Gradišci i Velikoj Gorici u tijeku su pretresi. 

U USKOK-u je od jutra trajalo ispitivanje osumnjičenih u aferi vezanoj uz JANAF i tvrtku Elektocentar Petek. Dvojica prvookrivljenih, Krešo Petek i Dragan Kovačević, porekla su krivnju.

Kovačević u USKOK-u, kaznena prijava za sve osumnjičene
Miljević o najnovijoj aferi: Ta djela su ozbiljna, ali ne najteža
Sabor izglasao skidanje imuniteta trojici zastupnika

Hrvatski sabor izglasao je jutros odobrenje za ukidanje imuniteta, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za Dražena Barišića i Vinka Grgića, ali imunitet je skinut i HDZ-ovu zastupniku i požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kojeg se tereti za krivotvorenje dokumentacije u vezi s projektom gradnje osnovne škole.

Podsjetimo, u sklopu velike akcije uhićenja i pretraga u Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Novoj Gradiški, osumnjičeno je 13 osoba, među njima i dva saborska zastupnika – HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, tereti se da je mitom pokušavao iznuditi pogodovanje za svoju tvrtku. Predsjedniku uprave Janafa je navodno isplatio 1,96 milijuna kuna, 100 tisuća kuna Vinku Grgiću, a s Barišićem su pregovori navodno bili u tijeku. Neslužbeno se doznaje i kako je Dragan Kovačević znao što mu se sprema. Navodno je u srijedu navečer dobio informaciju o akciji USKOK-a te je pokušao uništiti kompromitirajući materijal, javlja novinarka Jelena Bokun.

Kovačević je ispitan sinoć te je odveden natrag na PNUSKOK, a jutros je ispitan i prvoosumnjičeni Krešimir Petek. Njegov odvjetnik Veljko Miljević rekao je da nije htio odgovarati na pitanja, branio se šutnjom, te da će cjelokupnu obranu iznijeti tijekom postupka.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NESTALA IZ JAVNOSTI: Zorannah u strahu jer je ista osoba uhodi tri godine

ASA Osiguranje povećalo premiju i dobit