in

Spomenik mira na tlu ratnih zločina u Srebrenici

Slatka-Tajna.Eu

U Srebrenici, na mjestu gdje je 11. jula 1995. godine nekadašnji čelnik vojske bosanskih Srba i prvostepeno osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić pozvao “na osvetu Turcima“, u srijedu, 16. septembra postavljen je spomenik miru.

“Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikoga praznika srpskoga, poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru,” izjavljuje tada Mladić pred kamerama.

Spomenik miru u Srebrenici
Spomenik miru u Srebrenici

Odluku o izgradnji spomenika donijela je Skupština Opštine Srebrenica 2019. godine, na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

„Sramno je da se gradi na mjestu gdje je Mladić 1995. godine poslao poruku nama, majkama, našoj djeci da je došlo vrijeme da se osveti turskim dahijama. Zar može jedan načelnik graditi spomenik mira, a nikada nije otišao u Potočare, nije se izvinio majkama, nije se izvinio žrtvama i na kraju, njegov je idol Šešelj?! “, poručuje Munira Subašić, predsjednica udruženja ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’ koja je u genocidu u Srebrenici izgubila sina i muža.

“To je ono što nas vrijeđa, to je ponovo uvreda za nas majke. On neće biti spomenik mira, već će biti spomenik koji će nas majke podsjećati na riječi ’95. godine ratnog zločinca Mladića.“

Grujičić: Srebrenica ozloglašena u svijetu, spomenik je poruka mira

Spomenik miru u Srebrenici je mesingana skulptura na postamentu, u vidu podlaktica ruku, čije šake na dlanovima drže planetu Zemlju. Na spomeniku stoji zagrljeno četvero djece. Radovi na zaštiti i pripremi lokacije, gdje je izgrađen spomenik i fontana, počeli su u avgustu.

Za načelnika Srebrenice Mladena Grujičića spomenik predstavlja poruku mira, jer, kako kaže, ‘Srebrenica je ozloglašena u svijetu’.

„Ovo je opština koja je tako komplikovana, a opet, ovdje je suživot moguć. Ljudi žive normalno, sklapaju se brakovi između Bošnjaka i Srba. Mir se vratio u ove domove, iako nema kuće koja nije doživjela neku tragediju“, ističe Grujičić.

Ratko Mladić i general Radislav Krstić, prvi osuđeni za genocid, u Srebrenici 13. jula
Ratko Mladić i general Radislav Krstić, prvi osuđeni za genocid, u Srebrenici 13. jula

Alija Tabaković, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska i nekadašnji odbornik u Skupštini opštine Srebrenica, kaže za Radio Slobodna Evropa kako je izgradnja spomenika u Srebrenici počela prerano. Prema njegovim riječima, politički predstavnici iz reda bošnjačkog naroda su na početku podržavali ideju izgradnje, ali je aktuelna vlast to zloupotrijebila.

„Graditi spomenik miru, a istovremeno negirati zločin genocida, negirati međunarodne presude za zločin genocida, veličati ratne zločine i zločince, i istovremeno, graditi spomenik miru među Bošnjacima i Srbima samo može raditi aktuelni načlenik Mladen Grujičić i njegova svita“, poručuje Tabaković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mladen Grujičić i Alija Tabaković su kandidati za načelnika Opštine Srebrenica na izborima lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, 15. novembra.

Grujičić je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a Tabaković Probosanske koalicije, na čijem je čelu Stranka demokratske akcije.

Spomeniku se protive i Srbi

Branimir Kojić, predsjednik Udruženja poginulih i nestalih Srba opštine Srebrenica, smatra da je o izgradnji spomenika trebala biti konsultovana šira javnost. Kako kaže za RSE, udruženje na čijem je čelu niko nije konsultovao o izgradnji Spomenika miru.

„Ne znamo simboliku spomenika, ne znamo zbog čega je spomenik postavljen. Ono što znamo jeste da su i srpski i bošnjački odbornici glasali za spomenik. Meni lično ne smeta, ali bih volio da znam simboliku“, ističe Kojić.

Odluka donesena jednoglasno

Skupština opštine Srebrenica, u kojoj su odbornici i Srbi i Bošnjaci, donijela je jednoglasnu odluku da se u ovom gradu podigne spomenik miru, u martu 2019. godine.

Novac za izgradnju spomenika, kako je izjavio za RSE načelnik Opštine Mladen Grujičić, dao je Slobomir Pavlović, vlasnik Slobomir P univerziteta. Vrijednost radova je 70.000 konvertibilnih maraka (oko 35.000 eura).

Majke enklave Srebrenica i Žepa najavljuju da će, zbog postavljanja Spomenika miru u Srebrenici, u Potočarima, nekoliko kilometara od Srebrenice, ‘podići stub srama s imenima onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine i imenima negatora genocida’.

Memorijalni centar Potočari, mjesto ukopa srebreničkih žrtava genocida
Memorijalni centar Potočari, mjesto ukopa srebreničkih žrtava genocida

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2020 na 25. godišnjicu genocida ukopano je još devet žrtava ovog zločina u kojem su snage Vojske Republike Srpske 1995. godine ubile više od 7.000 Bošnjaka.

Do sada su u Memorijalnom centru Potočari ukopane 6.643 žrtve genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne, od čega jedna nepravomoćna.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U MODNOM ŽIRIJU: Kija Kockar pokazala lepršavo izdanje

Federalni poreznici otkrili još 72 naprijavljena radnika