in

Od nedjelje kineske aplikacije TikTok i WeChat zabranjene u SAD-u

Slatka-Tajna.Eu

Američko ministarstvo trgovine u petak je priopćilo da u nedjelju u SAD-u stupa na snagu zabrana preuzimanja kineskih aplikacija za dopisivanje i transfer novca te video uradaka WeChat i TikTok, navodeći kao razlog “nacionalnu sigurnost”, javljaju agencije.

– Kineska komunistička partija je pokazala da ima sredstva i namjeru koristiti te aplikacije kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, vanjskoj politici i gospodarstvu SAD-a, objasnio je ministar.

ByteDance, vlasnik aplikacije TikTok koji se brine za tu aplikaciju i njezine korisnike na američkom tržištu, pokušava sve učiniti kako bi postigao sporazum o sudbini poslovanja u SAD-u, a dužnosnici ministarstva navode da predsjednik Donald Trump do nedjelje još uvijek ima vremena poništiti tu zabranu.

Ministarstvo pojašnjava da TikToku neće zabraniti dodatne tehničke transakcije sve do 12. studenoga, što toj kompaniji ostavlja dovoljno vremena da vidi hoće li ByteDance postići nekakav sporazum o svojim američkim operacijama.

– Bazični TikTok će ostati netaknut do 12. studenoga, kazao je ministar trgovine Wilbur Ross.

Ross je u pisanom priopćenju naveo da se SAD mora oduprijeti “malicioznoj praksi prikupljanja osobnih podataka američkih građana te istovremeno promicati nacionalne vrijednosti, demokratske norme utemeljene u pravilima i agresivno primjenjivati američke zakone i odredbe”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministarstvo trgovine će sada zabraniti preuzimanje spomenutih aplikacija, a Appleu, Google Playu i ostalim mrežnim trgovinama zabraniti da nude te aplikacije na bilo kojoj platformi dostupnoj u SAD-u.

No, zabrane se ne odnosi na američke kompanije koje posluju preko WeChata izvan SAD-a, što je dobra vijest za američke tvrtke poput Walmarta i Starbucksa.

Microsoft je ranije odustao od kupnje TikToka, odnosno kompanije ByteDance, a u igri je ostao još Oracle, no malo je izvjesno da će dvije kompanije do nedjelje postići dogovor o preuzimanju poslovnog udjela.

Nakon priopćenja ministarstva trgovine, dionice Oraclea su pale za 1,6 posto.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRIJEME PROVELA U SARAJEVU SA PORODICOM: Nikolina Kovač napunila baterije

Prosječna julska plata u Hrvatskoj 890 eura