in

WTO: Američke carine na robu iz Kine su nelegalne

Slatka-Tajna.Eu

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je danas presudila da su nelegalne američke carine na kinesku robu vrijednu više od 200 milijardi dolara. Tom odlukom je WTO prvi put presudila protiv serije carina koje je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa uvela nizu zemalja – i saveznica i rivala.

Trump je više puta kritizirao WTO da se nepošteno odnosi prema SAD-u. Tijelo WTO za rješavanje sporova nije prihvatilo argument SAD-a da su nedozvoljene aktivnosti Kine štetne po američke interese u područjima kao što su krađa intelektualnog vlasništva i transfer tehnologije. Presuda teoretski omogućava Kini da uvede uzvratne carine na američku robu vrijednu milijarde dolara.

Međutim, nije vjerojatno da će ona imati veliki konkretan utjecaj, bar ne u kratkom roku, jer se SAD mogu žaliti na odluku, a sud WTO za žalbe trenutno ne funkcionira, najviše zbog odbijanja Washingtona da prihvati nove članove tog tijela. Sud za žalbe, koji donosi konačne presude u trgovinskim sporazumima, ne funkcionira od prošle godine, kada su istekli mandati dva od tri posljednja suca.

Američke carine su uperene protiv dvije grupe kineskih proizvoda. Takse od 10 posto SAD su u septembru 2018. godine uvele na kinesku robu vrijednu oko 200 milijardi dolara. Osam mjeseci kasnije SAD su te takse podigle na 25 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U junu 2018. godine SAD su uvele takse na kinesku robu vrijednu oko 34 milijarde dolara.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kineski ‘novi put svile’ popločan ugljem na Zapadnom Balkanu

Crvena Zvezda ispala iz Lige prvaka: Ciparska Omonia bolje izvodila penale / Bljesak.info