in

Mlada poduzetnica Adela Kadirić iskustva i znanje iz dijaspore prenosi u BiH

Adela Kadirić je u ratnom periodu izbjegla u Njemačku da bi se 1999. godine vratila u BiH i završila srednju školu. Dvije godine kasnije ponovo odlazi u Njemačku gdje je nastvila svoje školovanje, a nakon toga, put je vodio širom svijeta.

Shodno bogatom iskustvu, Adela se osvrnula na perspektivu mladih u bh. dijaspori, šanse za poduzetništvo i ulaganje u BiH, ali i o tome koliko mobilnost i globalno iskustvo mogu promijeniti perspektive i životne planove.

“Na Univerzitetu u Kelnu sam diplomirala ekonomiju, a dio školovanja sam provela u Madridu i Sidneju. Ta mobilnost mi je omogućila savladati engleski, španski i njemački jezik. Kako sam svoj fokus našla u tematici ekonomskog razvoja, po završetku fakulteta sam otišla na praksu u Bangladeš u Grameen Banku koju je osnovao nobelovac Muhammed Yunus. Ta praksa je promijenila moj pogled na svijet i budućnost te je značila prekretnicu u načinu kako sam razmišljala o svojoj budućoj karijeri”, kazala je Adela.

U Njemačkoj je za vrijeme studija svakodnevno radila na različitim poslovima kako bi ostvarila prihode, od posla hostese do prevoditeljice na različitim sajmovima. Tu se prvi put susrela s poduzetništvom i strašću za razvojem novih poslovnih ideja.

“Iz prve ruke sam vidjela koliko strasti imaju poduzetnici, što je probudilo moju želju da sva ta iskustva uklopim u nešto novo. U Njemačkoj sam kreirala jedinstvenu platformu koja se bavila angažiranjem timova za događaje i sajmove, a posao je vrlo brzo napredovao te ga i danas razvijamo sa bazom u Kelnu”, dodala je Adela.

Na početku pandemije Adela je posljednjim letom iz Njemačke stigla u BiH, što joj je značilo priliku da iskoristi određeno vrijeme i fokusira se na moguće poslovne poduhvate u svojoj domovini.

“Već u februaru su se počeli otkazivati sajmovi i velika okupljanja i ljudi su to ozbiljno shvatili. Nama, malim poduzetnicima, direktno pogođenim mjerama zabrane je još u aprilu počela isplata finansijske pomoći koja je bila veoma značajna u prevazilaženju krize. Istovremeno, ovo vrijeme sam htjela iskoristiti da podignem ‘na noge’ tim koji bi radio na razvoju jedne ranije poslovne ideje u BiH, pa sam se odlučila privremeno vratiti u Tuzlu”, navela je Adela.

Adela je još 2016. godine osnovala “Kudćešba” platformu koja za cilj ima povezati putnike i vozače u svrhu efikasnijeg i povoljnijeg prijevoza. U Evropi je koncept ekonomije dijeljenja “shared economy” odavno zaživio, a “car sharing” je već sastavni dio života velikog broja Evropljana.

U vremenu pandemije, interes korisnika je opao, ali se zato tim posvetio razvoju boljih uslova korištenja, iskoristivši vrijeme za uvezivanje sa širom mrežom klijenata za novu fazu razvoja ideje koju planiraju ubrzo.

“Ovaj period smo iskoristili za nova umrežavanja i oživljavanje projekta. Sada se želimo ponovo pripremiti kroz uvezivanje s prijevoznicima širom zemlje te biti podrška lokalnoj ekonomiji da prevaziđe izazove pandemije. Svi koji nude prijevoz mogu nam se javiti te ćemo im osigurati besplatnu reklamu i uvezivanje s putnicima. Istovremeno, razvijamo još jednu platformu koja će se fokusirati na prodaju audioknjiga, online časove bosanskog jezika i slično, koji će se fokusirati na bh. zajednicu u dijaspori. Vrijedilo je ovih nekoliko mjeseci provesti u BiH, imala sam priliku razgovarati s brojnim pozitivnim i poduzetnim mladim ljudima te se nadam da će ove biznis ideje zaživjeti”, naglasila je Adela.

Na kraju je svima koji žele pokrenuti posao savjetovala da to i učine, bez obzira na izazove s kojim se mogu suočiti.

“Imala sam priliku sarađivati na USAID projektu ‘Diaspora Invest’ te kroz njihovu tehničku asistenciju savladati određene prepreke. Postoje takvi programi koji su fokusirani na specifične sektore i grupe, koji vam mogu pomoći. Bez obzira na postojanje rizika, iz posla izlazite bogatiji ili za iskustvo ili za posao koji volite. I konačno, ovo je posebno važno za bh. dijasporu koja svojim ulaganjem i djelovanjem može promijeniti stanje u bh. ekonomiji. Toliko dobrih ideja možemo donijeti ovdje te uz rad i dobar tim napraviti uspjeh”, poručila je Adela.

Preuzeto: Klix.ba

Komentariši

Written by Redakcija

Podbačaj Dinama: Osrednji sastav Ferencvaroša izbacio Modre / Bljesak.info

Najbolji recept za kiselu cveklu