in

HNK preuzima kamate na kredite Razvojne banke FBiH

Slatka-Tajna.Eu

Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona sa dr. sc. Semirom Fejzićem, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH potpisao je Protokol o saradnji u vezi sa kreditnom linijom za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH koji je potpisao ovakav Protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od dva posto godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Nakon potpisanog Protokola, premijer Herceg je u izjavi za medije istaknuo kako je nakon pripreme i izrade tzv. Korona zakona, koji je već u primjeni i na osnovu kojega su privrednici dobili finansijsku podršku, doneseno i niz drugih mjera kojima Vlada potpomaže privredni oporavak Kantona.

„Predvidjeli smo, i u Rebalansu Budžeta osigurali, subvencije za oko 10.000 plaća. Na tom tragu, putem tri Odluke Vlade oko 2.000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo je pravo na finansijsku podršku. Podsjetit ću na to kako smo donijeli i niz drugih mjera kao što su oslobađanje administrativnih i sudskih taksi, plaćanja koncesijskih naknada i slično.

U našim nastojanjima da privrednicima pomognemo da prežive ovu krizu koju nitko nije mogao predvidjeti, danas sam u ime Vlade potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani. Dio sredstava iz Protokola bit će namijenjen postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom, a drugi kroz javni poziv koji će raspisati Vlada. Ovo je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svoju privredu kada je pogođena prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom. Uz naš Korona zakon i ovaj Protokol, želim istaknuti i to kako smo i dalje zadržali našu poticajnu politiku u strateškim granama privrede, a u poljoprivredi smo, u ovoj godini, dvostruko povećali poticaje i podrške“ rekao je premijer Herceg.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Izražavam zadovoljstvo danas potpisanim Protokolom i zahvaljujem premijeru Hercegu i Vladi HNK na ukazanomu povjerenju. Želim vjerovati u to kako će aranžmani koje će, na osnovu ovog Protokola privrednici ostvariti sa Razvojnom bankom, pomoći očuvanju privredne aktivnosti i radnih mjesta u HNK.

Nadam se kako je ovo samo početak dugoročne saradnje Vlade HNK i Razvojne banke FBiH.“ zaključio je v.d. predsjednika Fejzić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Požeško-slavonskoj županiji 12 novozaraženih

Podbačaj Dinama: Osrednji sastav Ferencvaroša izbacio Modre / Bljesak.info