Categories: Biznis

BH-Gas je jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove u cilju razvoja transportnog sistema

BH-Gas ovim želi obavijestiti javnost da je na 18. sjednici Državnog odbora za investicije održanoj 31. augusta 2020. godine prihvaćena Aplikacija BH-Gasa za dodjelu Tehničke pomoći u okviru 24. kruga WBIF – Investicionog okvira za Zapadni Balkan, uz još jedan projekat iz sektora energije.

Aplikacija se odnosi na projekat gasovoda Zapadna Interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Gasovod Tržac – Bosanska Krupa sa odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu, a tehnička pomoć u iznosu od 1.25 Miliona EUR bi se upotrijebila za izradu dokumentacije Studija opravdanosti, Analiza Troškova i dobiti, Studija uticaja na okolinu i društvo i Idejni projekat. Osim od strane institucija Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, aplikacija je podržana i od strane EBRD – Evropske Banke za obnovu i razvoj. Želimo istaći da je od strane Vlade  Unsko-sanskog kantona iskazan veliki interes za gasifikaciju ovog dijela Federacije.

Projekat Zapadna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Hrvatska je sadržan u dokumentima Okvirna energetska strategija BiH do 2035,  Strateski plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH, Program javnih investicija Fedracije BiH 2020 – 2022, PMI Lista projekata od uzajamnog interesa za zemlje Energetske zajednice, Desetogodišnji plan razvoja Evropske mreže operatora transportnih sistema priprodnog gasa  ENTSOG TYNDP, Nacionalni desetogodišnji plan razvoja gasne mreže Hrvatske – Plinacro TYNDP 2018-2027.

Konačna odluka o dodjeli WBIF sredstava se očekuje u decembru 2020 / januaru 2021. godine, te bi se u slučaju odobrenja sredstava sa implementacijom započelo u julu 2021. godine. Realizacijom projekta bi se stvorili preduslovi za korištenje prirodnog gasa kako u industriji tako i u drugim sektorima potrošnje na području Unsko-sanskog kantona, uz ispunjenje ciljeva zaštite životne sredine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ova Aplikacija predstavlja nastavak dobre prakse BH-Gasa da maksimalno koristi raspoložive evropske i druge fondove u svrhu razvoja projekata razvoja gasne transportne mreže Federacije BiH / BiH. Podsjećamo da se grant sredstvima EU finansira izrada Idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, a da se u isto vrijeme Studija izvodljivosti i Studija uticaja na okolinu za drušvo finansiraju grant sredstvima USAID.

 

Redakcija

Recent Posts

Sari na pragu novog posla

Mauricio Sari je bez posla od kada je u martu napustio Lacio, ali vjerovatno će…

41 minuta ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

42 minute ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

42 minute ago

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

2 sata ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

2 sata ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

3 sata ago