in

Nizozemska nastavlja s izdašnom potrošnjom radi spašavanja radnih mjesta

Slatka-Tajna.Eu
“U ovim nesigurnim vremenima, vlada je odlučila da neće smanjivati potrošnju, nego će investirati u sigurnost radnih mjesta, mreže socijalne sigurnosti i u snažniju ekonomiju”, rekao je nizozemski kralj Willem-Alexander u utorak u godišnjem istupu o glavnim stavkama novog budžeta.

Respiratorna bolest COVID-19 bila je dominantna tema pri izradi budžeta, a i glavni razlog zbog kojeg je kraljevo godišnje obraćenje bilo manje pompezno nego obično.

Budžetski manjak ove bi godine trebao poskočiti na sedam posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a iduće se smanjiti na četiri posto. Javni dug trebao bi u 2021. narasti na 60 posto BDP-a, budući da će vlada nastaviti isplaćivati potporu kompanijama pogođenim pandemijom kako bi se očuvala radna mjesta.

Nakon višegodišnje štednje nizozemska vlada uspjela je u prošloj godini ostvariti višak u proračunu od gotovo dva posto BDP-a i smanjiti udio javnog duga u BDP-u na 49 posto.

Posljednjih mjeseci povjerenje u ekonomiju naglo je oslabilo a nova anketa pokazala da više od polovine ispitanika očekuje da će se ekonomska kriza iduće godine pogoršati. Trećina zaposlenih u Nizozemskoj rekla da je Covid-19 već negativno uticao na njihov posao.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako bi spriječila veća okupljanja, kraljevska obitelj ove je godine, prvi put u 46 godina, odustala od tradicionalne vožnje kočijom kroz Haag, koja obično privlači mnoštvo građana i turista.

Umjesto toga, kralj je u pratnji kraljice Maxime stigao autom u Saint James Church, gdje je prvi put u više od 100 godina premješteno godišnje obraćanje kralja ministrima i političarima, iz uobičajenih manjih dvorana u parlamentu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Seven deaths and 163 newly infected with coronavirus in North Macedonia

Mostarci se prisjetili Siniše Jokića i Ratka Pejanovića / Bljesak.info