in

Hoće li se Nikola pretvoriti u jednu od najvećih prevara u investicijskoj historiji?

Hindenburg Research, koji priznaje da vode „short- selling“ investicijsku kompniju te im je u interesu da Nikoline dionice padaju (što se, trenutno, nakon njihovog izvještaja čije velike dijelove potvrđuje i Blomberg, i događa), a ne rastu, u svom je izvještaju tako naveo da u videu koji je Nikola stavio online početkom 2018. godine u kom se vidi njihov kamion Nikola One kako juri cestom zapravo sniman – na nizbrdici. Odnosno, kamion s prikolicom je doveden na vrh vrlo strme ceste, a onda je sniman nagnutom kamerom koja je davala utisak kako kamion juri ravnom cestom i to „at brisk speed“.

Nakon dosta prošlosedmičnih preliminarnih odbijanja izvještaja, osnivač Nikola Motor Companyja Trevor Milton izdao je i službeno saopćenje za medije, podugačko, kako možete vidjeti već iz samog naslova – „Nikola Sets the Record Straight on False and Misleading Short Seller Report”, ali, koje zapravo ne demantira tvrdnje u izvještaju investicijske firme.

Umjesto toga, tvrde da u videu „nikad nisu izričito rekli da kamion u videu vozi na svoj vlastiti pogon“, a da su investitori u kompsniju koja je tada bila u privatnom vlasništvu i nije javno trgovala dionicama, na privatnim brifinzima bili obaviješteni o trenutnom stvarnom stanju tehnološkog napretka Nikole One.

U podugačkom „ispravljanju“ navodno „netačnih navoda“ Hindenburg Researcha, Trevor Milton dalje kaže da je kompanija „kako se odmaknula prema istraživanju nove generacije kamiona“ (koje „nove“? – ni ova prva zapravo ne postoji niti je ikad postojala) „odlučila je da neće investirati dodatne resurse u kompletiranje procesa koji bi učinili da se Nikola One pokreće vlastitim pogonom.“ (dakle, ne nizbrdicom). Umjesto toga, firma se okrenula („pivoted to“) „radu na svom novom vozilu, Nikola Two.“.

Za sada još nema snimki, s nizbrdica.

Zanimljivo je da je Nikolin partner u svemu tome GM, iako sada ispada da Nikola nije razvio ni konstrukciju kamiona (GM), ni baterijski sistem (koristit će GM-ovu baterijsku platformu Ultium), ni vodikove ćelije (koristit će, navodno, GM-ove vodikove ćelije, koje su još u razvoju).

Što je onda navelo GM na partnerstvo s Nikolom? Navodno posjedovanje tehnologije za proizvodnju vodika po cijenama četiri puta nižim od trenutnih na tržištu ( četiri dolara po kilogramu umjesto sadašnjih 16 dolara, iako nije baš posve sigurno ni da ta tehnologija stvarno postoji).

Cijene dionica Nikole, usput, iako su pale, zapravo su i dalje 230 posto iznad cijena u martu kada je firma krenula na berzu.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘SB’ NA PRESSU KRIZNOG ŠTABA FEDERALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA: Vrlo ozbiljna situacija u dva kantona, moguće da ponovo… (FOTO)

Dodik u Zagrebu – Nezavisni stav