in

Cijene nafte ispod 40 dolara

Slatka-Tajna.Eu
Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,72 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 37,21 dolar. Trgovce je početkom sedmice zabrinuo stalni rast broja zaraženih koronavirusom.

“Broj zaraženih (koronavirusom) opet raste, sve više zemalja uvodi lokalizirane mjere blokade, kočeći regionalni ekonomski rast, a broj nezaposlenih ponovo značajno raste”, kazao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

“To vodi prema očajno slabom rastu potražnje za naftom”, pojašnjava.

Kočnica cijenama bila je najava vođe oružanih snagai u istočnom dijelu zemlje Khalife Haftara da će okončati blokadu naftnih postrojenja, što bi značilo veću ponudu nafte na tržištu. Još nije potpuno jasno hoće li naftna polja i luke zaista početi s radom, dodaje Reuters.

“Najava skorašnjeg prekida blokade libijskih terminala za izvoz nafte bit će dodatna briga na sastanku OPEC+ u ovoj sedmici”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) njezini saveznici sastat će se 17. septembra kako bi raspravljali o provedbi dogovora o smanjenju opskrbe za 7,7 miliona barela dnevno. Analitičari ne očekuju dodatno smanjenje snadbijevanja, napominje Reuters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Značajniji pad cijena spriječila je tropska oluja Sally, koja je u nedjelju ojačala u Meksičkom zaljevu i mogla bi se razviti u uragan kategorije 2. Oluja će po drugi puta u manje od mjesec dana poremetiti proizvodnju nafte, nakon uragana Laura.

Cijene nafte obično rastu kad se proizvodnja zaustavi, ali zbog pandemije koronavirusa sve više jača zabrinutost za potražnju a opskrba i dalje raste. SAD je najveći potrošač i proizvođač nafte u svijetu, podsjeća Reuters.

OPEC danas nije izvijestio o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica na kraju prošle sedmice. U četvrtak ije znosila 39,83 dolara.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Nema mira na Bliskom istoku dok traje izraelska okupacija”

Kineskinja koja je prebjegla u SAD tvrdi da SARS-CoV-2 potječe iz laboratorija! / Bljesak.info