in

Abbas o sporazumu u Bijeloj kućiPalestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je večeras poslije potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i dvije zemlje Zaliva da “nema mira” na Bliskom istoku bez “okončanja okupacije”.

“Neće biti mira, bezbijednosti ni stabilnosti ni za koga u regionu ako nema kraja okupacije i poštovanja punih prava palestinskog naroda”, naveo je palestinski predsjednik u saopštenju koje prenosi AFP.

Abbas je ocijenio da “ne postoji problem između zemalja koje su potpisale sporazume i izraelske okupacione vlasti već sa palestinskim narodom koji pati pod okupacijom”, navela je palestinska zvanična agencija Wafa.

Izraelski poslanici Arapi su osudili sporazume potpisane u Bijeloj kući između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

“Ceremonija u Vašingtonu nije historijski mirovni sporazum, već historijski sporazum o oružju. Ne prihvata realnost u kojoj Palestinci žive pod okupacijom bez nezavisnosti ili osnovnih prava u zamjenu za avione i cyber sisteme. Nekoliko biznismena će imati koristi od ovog dana i svako zna da nema ni jedne osobe na Bliskom istoku koja će se osjećati slobodnije ili sigurnije”, rekao je lider partije Zajednička lista Ayman Odeh.

On je dodao da će se okupacija nastaviti sutra i da će Palestinci živjeti pod vojnom upravom, jevrejski naseljenici će nastaviti da kradu njihovu zemlju i izraelski vojnici će i dalje biti na kontrolnim punktovima i ulaziti u palestinske domove.

Ekstremistički Hamas je osudio sporazume Emirata i Bahreina s Izraelom ocijenivši da nisu vrijedni papira na kojima su napisani.

“Naš narod insistira na nastavku svoje borbe dok ne osigura povratak svih svojih prava”, naveo je Hamas koji vlada pojasom Gaze pošto su dvije rakete ispaljene večeras sa te palestinske teritorije na jug Izraela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KAO BOMBA ODJEKNULA VIJEST! Petar Strugar pretukao taksistu, polomio mu vilicu

JP Elektroprivreda BiH i Mastercard omogućili kartično plaćanje računa za električnu energiju bez naknada kroz HuHu aplikaciju