in

Želio sam ubiti Asada ali se Mattis tome protivio

Slatka-Tajna.Eu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je želio izvršiti atentat na sirijskog čelnika Bašara al Asada 2017. godine, ali da se tadašnji ministar obrane Jim Mattis usprotivio toj operaciji.

– Radije bih ga bio uklonio. Sve je bilo spremno za to, rekao je Trump u emisiji Fox&Friends. Mattis nije želio to učiniti. Mattis je bio jako precijenjeni general i pustio sam ga da ode.

Ta otkrića podupiru izvješća iz knjige novinara Washington Posta Boba Woodwarda, koji se proslavio kada je zajedno s Carlom Bernsteinom otkrio aferu Watergate zbog koje je predsjednik Richard Nixon podnio ostavku.

Woodwardovu knjigu “Fear: Trump in the White House” (“Strah: Trump u Bijeloj kući”), objavljenu 2018. godine, Trump je nazvao izmišljotinom.

– O tome se nikada nije čak ni razmišljalo, rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu 5. rujna 2018. komentirajući navode da je htio ubiti Asada.

Trumpova izjava u utorak bila je dio kritika na račun Mattisa, kojega je predsjednik nazvao “velikim čovjekom” kada ga je postavio na čelo Pentagona, da bi se kasnije njih dvojica razišla u mišljenjima a umirovljeni general je na kraju podnio ostavku krajem 2018.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Trump je navodno razmišljao o atentatu na Asada nakon što je sirijski čelnik pokrenuo kemijski napad na civile u travnju 2017. Američki čelnik je rekao da bi američke snage trebale “ući” i “ubiti” Asada, napisao je Woodward u svojoj knjizi.

Po riječima novinara, Trump je nazvao Mattisa i otvoreno mu rekao da želi ubiti sirijskog predsjednika. Mattis je prekinuo telefonski razgovor, okrenuo se suradniku i rekao: Ništa od toga nećemo napraviti. Bit ćemo puno odmjereniji.

– Smatrao sam da on (Asad) nije dobra osoba i imao sam priliku ukloniti ga, ali je Mattis bio protiv toga, rekao je Trump. Mattis je bio protiv većine tih stvari.

Asad je vladao Sirijom tijekom razornog građanskog rata u kojemu su stotine tisuća ljudi ubijene. Njegov režim je optužen za niz zločina, uključujući mučenja, pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i korištenje kemijskog oružja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Oglasila se Nadežda, pa progovorila o učešću u rijalitiju! Toma ni ne sluti šta je odlučila!

PUFBiH: U aprilu, maju i junu isplaćeno 89.798.367,53 KM subvencija za obavezna osiguranja