in

Za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u Brčko distriktu BiH 12 miliona KM

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu u iznosu od 12 miliona konvertibilnih maraka. Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić kazao je da je ova godina specifična zbog pandemije koja je mnoge stvari otežala, ali pored toga smatra da će 12 miliona KM biti sasvim dovoljno.

„Odjeljenje će preduzeti i određene korake kako ne bi bilo koruptivnih radnji jer je veoma bitno da se budžet transparentno koristi i cilj nam je da oni koji stvarno proizvode dobiju taj podsticaj. Ukoliko bude nedostajalo još sredstava nadam se da će Vlada naći interes i razumijevanje da određena sredstva nadoknadi nekim drugim rebalansom. Kada se pojavila pandemija mi smo pored teške finansijske situacije iznalazili sredstva za rebalans i uspjeli smo izdvojiti milion i po maraka kako bi se isplatili podsticaji iz 2019. godine. Smatram da će uz određena poboljšanja koje će Odjeljenje preduzeti ovih 12 miliona KMza 2020. godinu biti sasvim dovoljno“, kazao je Burgić.

On je podsjetio da su prošle godine za 2019. godinu bilo 2.103 zahtjeva koja se odnose na domaćinstva i da je 1.937 domaćinstava svojevremeno uzimalo podsticaj do 20.000 KM. On je naglasio da danas usvojenim Pravilnikom ti ljude neće biti oštećeni.

Prema njegovim riječima za sedam do osam dana počet će se s prijemom zahtjeva i smatra da će se ove godine s procedurom ići mnogo brže nego što je to ranijih godina bilo.

 

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ OTKRIO: Hoće li napustiti SDA i ko će poći Čamparinim stopama…

Izetbegović: Korupcija i nepotizam u stranci nisu razlog Čamparova napuštanja SDA / Bljesak.info