in

Slučajno objavljeni podaci 18 tisuća građana s Covidom / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobni podaci 18.105 stanovnika Walesa, kod kojih je potvrđen koronavirus, slučajno su postavljeni na javni server te su bili dostupni online 20 sati u kolovozu, objavio je u ponedjeljak velški javnozdravstveni sustav.

Uzrok curenja podataka je individualna ljudska pogreška, objavio je velški javnozdravstveni sustav, dodajući da je naručena eksterna istraga o curenju podataka te da su poduzeti koraci kako bi se spriječili slični incidenti.

”Za sada nema dokaza da su podaci zlouporabljeni”, navodi se u priopćenju, prenosi Hina.

”Međutim, priznajemo da će to izazvati zabrinutost i anksioznost te duboko žalimo što, u ovom slučaju, nismo uspjeli zaštititi povjerljive informacije o stanovnicima Walesa”, dodaje se.

Podaci su postavljeni 30. kolovoza navečer te ih je mogao pretraživati svaki korisnik mrežne stranice velškog javnozdravstvenog sustava do uklanjanja ujutro idućeg dana.

Dok su podaci bili dostupni pregledalo ih je 56 nepoznatih korisnika.

Sustav javnog zdravstva navodi da su u većini slučajeva, odnosno od 16.179 osoba, bili dostupni inicijali, datum rođenja, geografsko područje i spol, zbog čega je malen rizik identifikacije.

Uz navedeno, dostupna je bila i informacija o imenu doma u kojem je smješteno 1.926 štićenika domova za starije i nemoćne, čiji su podaci kratko bili dostupni, zbog čega je rizik identifikacije u tom slučaju viši, ali i dalje malen, prenosi Hina.


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jasmin Mahmuzić: Nemoguće predviđati ekonomski zamah jer nemamo odgovor na virus

Darko Lazić zbog dugova zelenašima pokreće vlastiti biznis u BiH?! Misli preko noći da se opari, a njegov prijatelj ulaže čak 200.000€!