in

Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana i u rujnu

Slatka-Tajna.Eu
ZEW-ov indeks očekivanja investitora za najveće europsku ekonomiju u idućih šest mjeseci u septembru je tako porastao za 5,9 bodova u odnosu na august, dosegnuvši 77,4 boda. U augustu je poskočio za 12,2 boda.

Ocjena aktualnog stanja znatnije je poboljšana u septembru u odnosu na prošli mjesec, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa za 15,1 bod, na minus 66,2 boda. U augustu je skliznuo za 0,4 boda.

“ZEW -ov indeks opet je poboljšan, što pokazuje da stručnjaci i dalje očekuju značajan oporavak njemačke privrede. Pozitivno raspoloženje nisu narušili ni zapeli pregovori o brexitu ni rast broja novozaraženih”, rekao je predsjednik instituta ZEW Achim Wambach.

Njemačka privreda oporavlja se od maja kad su ukinute mjere zatvaranja uvedene radi sprječavanja širenja koronavirusa. Ekonomska aktivnost još je uvijek slabija u odnosu na pretpandemijske razine i ekonomisti očekuju spor oporavak od krize.

Podršku oporavka pružaju izdašni programi poticaja koje je uvela koalicijska vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel a uključuju privremeno sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se poduprla potrošnja i potpore kompanijama radi očuvanja radnih mjesta i sprječavanja vala otkaza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik ZEW-a upozorio je ipak na probleme koji predstoje nekim sektorima, posebno bankarskom.

“Prognoze izgleda za bankarski sektor ostaju negativne, razotkrivajući bojazni da će se u idućih šest mjeseci povećavati broj kredita koje nije moguće naplatiti”, rekao je Wambach.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Visoka izborna cijena Mostara i Srebrenice

Moguća pomoć gospodarstvenicima u iznosu od 100 milijuna KM / Bljesak.info