in

Jole Radonjić: “Najveći izazovi bili su momenti kada sam razmišljao da li da se prestanem baviti pjevanjem”

Slatka-Tajna.Eu

Jole Radonjić, muzičar iz Crne Gore, ljubav prema muzici gaji još od malena, a svoj talent pokazao je na mnogim takmičenjima i festivalima. Na sceni se nalazi već dugi niz godina sa svojim albumom “Zvona”, kao i mnogobrojnim singlovima, među kojima se izdvajaju “Malena”, “Svrati ponekad” i “Kap ljubomore”. U razgovoru s Joletom otkrili smo početke njegove karijere, te koji je to najteži trenutak bio u njegovoj karijeri. U nastavku pročitajte razgovor za naš portal.

Ko su pjevači/muzičari čiji rad iznimno cijenite i na koji način su oni utjecali na Vaš rad i pogled na muziku?
Od pjevača pop-muzike izdvojio bih Vladu Georgieva, Dinu Merlina i Tonija Cetinskog, a od pop-folk pjevača to je Aco Pejović i, naravno, Toma Zdravković. Kada je riječ o pop-muzici, navedeni pjevači su mi dali pravac njihove produkcije, a od Tome sam čuo emociju koja iz njegovih pjesama ni danas ne jenjava.

Kako ste došli u dodir s muzikom?
Davnih devedesetih godina učestvovao sam na takmičenju u Tivtu s pjesmom “Tužno leto” od Tome Zdravkovića i odatle je sve počelo. Mogu reći da se tada rodila ljubav prema muzici i već tada sam nekako znao da je to moj životni poziv.

Koji je bio najveći izazov s kojim ste se susreli tokom svoje karijere?
Najveći izazovi bili su momenti kada sam razmišljao da li da se prestanem baviti pjevanjem. Razmišljao sam da li da se okrenem drugim poslovima koje sam, manje-više, vodio paralelno s muzikom. Ipak, na kraju je prevladala muzika, jednostavno dio je mene i najljepše se osjećam kada pjevam.

Za Hayat Production ste izdali album. Kako je došlo do toga?
Slučajno ili je tako zapisano (smijeh)… U svakom slučaju, nije bilo u planu uopće formiranje albuma, jer je danas sve to drugačije u odnosu na godine iza nas. U razgovoru s prijateljima došli smo do ljudi iz Hayat Produkcije i, vjerujem na obostrano zadovoljstvo, realizovali izlazak pjesama.

Od svih pjesama koje imate, koja Vam je najdraža i zašto? Sigurno se jedna izdvaja od ostalih.
Teško bi bilo da se odlučim samo za jednu pjesmu, ali mogu reći da se pjesme uvijek izdvoje po jednom stihu. U tom slučaju, izdvojio bih pjesmu “Usne od sjevera” i stihove: “Srce se umorilo, a kraj tebe bi gorelo, da li znaš”. Također stih iz pjesme Pismo bez adrese: “Ako neko pita ko mi je u krvi i za čiju ljubav poginuću prvi”. Zaista mi svaka numera ostavi neki trag. Pjesma koja me je definitivno ispunila stihovima jeste “Dobra strano mog života”. Svaki stih je poseban i niti jedan se ne izdvaja kao najbolji.

Radili ste s najboljim regionalnim autorima. Kada pročitamo autore pjesama s Vašeg albuma, to su sve velika imena (Sergej Ćetković, Bane Opačić, Kobac, Šaković, Braja…) što samo po sebi govori da ste veoma posvećeni muzici i da želite samo najbolje. A jeste li ikada pokušali napisati ili komponovati pjesmu?
Pokušao sam napisati, ali se nisam trudio da se tome posvetim. Trenutno nemam dovoljno slobodnog vremena da radim na pisanju tekstova, odnosno da pokušam maksimalno da se posvetim tome. Smatram da je za to potreban talent, ali i iskustvo kako bi nakon toga stvaranje numera postalo rutina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dosta stvari se promijenilo i vjerujem da će situacija koja nas je zadesila definitivno promijeniti muzičare i njihove karijere. Kako komentarišete muzičku scenu na Balkanu?
Svjesni smo svi i manje-više osjećamo posljedice epidemije. Situacija se mijenja. Ali ne znamo hoće li sutra biti isto kao nekada. Posljednjih godina se pojavilo dosta pjevača od kojih će, objektivno, dio otpasti, možda zbog novonastale situacije ili iz drugih razloga. U svakom slučaju, ostat će oni najuporniji i najvredniji. Naišao je i talas neke druge vrste muzike na Balkanu, ali smatram da je i to prolazno i nije novina.

Jeste li imali priliku predstaviti se sarajevskoj publici svirkom uživo?
Nisam još imao nastup u Sarajevu, ali očekujem kada se smiri situacija s koronom da će se stvoriti i uslovi i interesovanja za moj nastup uživo. Vjerujem da će organizator biti tim iz Hayat Produkcije.

U posljednje vrijeme dosta je novih muzičara “isplivalo”. Postoji li neko ko Vam je zapao za oko i za koga smatrate da će imati uspješnu karijeru?
Od novih muzičara koji su se pojavili izdvojio bih Ilmu Karahmet.

S kim Vam je saradnja bila najbolja?
Ne bih nikoga izdvajao od autora za saradnju, jer je u osnovi uvijek sve korektno.

Godina 2020. skoro je iza nas. Šta su Vaši planovi?
Ako Bog da zdravlja, rad, rad i samo rad. Nove pjesme i novi nastupi!

Za kraj, da je Vaš život pjesma, kako bi se zvala?
Da je moj život pjesma, zvala bi se “Sreća”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bobica zdravlja koju trebate uvrstiti u jelovnik

Kad sijevnu Georginine grudi | Senzacija