in

EU ne priznaje Lukašenka, najavljuju sankcije

Slatka-Tajna.Eu

Europska unija ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsjednika Bjelorusije i priprema sankcije protiv dužnosnika vladajućeg režima u toj zemlji, rekao je u utorak šef europske diplomacije Josep Borrell.

– Smatramo da izbori 9. kolovoza nisu bili pošteni i ne priznajemo Aleksandra Lukašenka za legitimnog predsjednika Bjelorusije, rekao je Josep Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu.

– Upravo donosimo sankcije za značajan broj odgovornih za nasilje, represije i falsificiranje izbornih rezultata, dodao je.

– Te sankcije trebale bi biti usvojene prije Europskog vijeća 24. i 25. rujna u Bruxellesu ako želimo sačuvati europski kredibilitet, kazao je.

Odluka bi trebala biti donesena na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.

– Europska unija također preispituje odnose s Bjelorusijom kako bi identificirala područja u kojima bi kontakti trebali biti suspendirani ili razmotreni, one u kojima ima interesa sudjelovati, čak ih intenzivirati, i podržati bjeloruski narod i civilno društvo te područja u kojima može pružiti dodatnu pomoć ako se dogodi evolucija prema novoj demokratskoj Bjelorusiji, kazao je Borrell.

Borrell je kritizirao nastavak represije u Bjelorusiji gdje je uhićeno više od 7500 mirnih prosvjednika i zabilježeno i dokumentirano 500 slučajeva mučenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ako se situacija nastavi pogoršavati, bit će razmotrene dodatne sankcije (…) Pozivamo bjeloruske vlasti da pronađu izlaz iz krize obustavom nasilja i ilegalnih pritvaranja te pokretanjem inkluzivnog nacionalnog dijaloga, a EU je spreman podržati svaku vjerodostojnu inicijativu u tom smislu, kazao je.

Borrell je kazao da bi novi izbori pod nadzorom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) bili najbolja opcija, ali i napomenuo da do sada nisu mogli stupiti u kontakt s bjeloruskim vlastima ni na kojoj razini.

Lukašenkova odlučnost da ostane na vlasti uz očito sve veću potporu Moskve sve to otežava, zaključio je Borrell, dan nakon sastanka Lukašenka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak trebala bi biti konkretizirana i odluka o mogućim sankcijama Turskoj zbog napetosti s Grčkom oko rezervi prirodnoga plina u istočnom Sredozemlju. Konzenzusa o tome još nema.

(Hina) xzt ydv


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kad sijevnu Georginine grudi | Senzacija

UPFBiH od Vlade FBiH traži prolongiranje obustave saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja dok se ne nađu alternativna rješenja