in

ACEA: Brexit bez dogovora bio bi katastrofa za automobilsku industriju

“Pregovarači obje strane moraju po svaku cijenu spriječiti da tranzicija završi izlaskom (Britanije) ‘bez dogovora’”, saopćila je Evropska udruga proizvođača automobila (ACEA).

Prema procjeni ACEA-e, izlazak Britanije iz EU-a bez dogovora “stajao bi evropski automobilski sektor oko 110 milijardi eura izgubljene trgovine u sljedećih 10 godina i ugrozio bi radna mjesta” u sektoru. Udruženje je pozvalo pregovarače EU-a i Velike Britanije “da hitno osiguraju dogovor kojim će se urediti nulte carinske stope i moderna pravila o porijeklulu i izbjeći različiti propisi ‘na dvije obale La Manchea’.

Britanija je EU službeno napustila u januaru, ali je u prijelaznom razdoblju koje traje do kraja godine i dalje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije EU-a. Ako novi sporazum ne bude postignut do 31. decembra, trgovina između Britanije i EU-a podlijegat će nepreferencijalnim propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji će značiti 10-postotne carine na automobile te carine do 22 posto na kombije i kamione. To će značiti skuplju proizvodnju i više cijene vozila za kupce, upozorila je ACEA.

Britanija ima veliku automobilsku industriju, uglavnom usmjerenu na izvozna tržišta EU-a. Prošle je godine proizvela oko 1,3 miliona osobnih automobila, uključujući i brendove Nissana, Honde, BMW-ovog Minija i Opel/Vauxhalla, napominje dpa.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Preminuo haški osuđenik Momčilo Krajišnik

Hercegovina odlučuje o državnom prvaku u cestovnom biciklizmu / Bljesak.info