in

Neobičan hobi Dragana Volaša: Gramofonskim pločama udahnuo vrijeme

Slatka-Tajna.Eu

PRNJAVOR – Tumarajući po internetu prije četiri godine, vidio sam zanimljive grafike i satove urađene u drvetu. Tada mi je sinula ideja da stare gramofonske ploče koje je nekada imalo svako domaćinstvo ponovo stavim u prvi plan u naše domove – ovog puta u vidu dekora, kazuje Dragan Volaš koji izrađuje satove od starih gramofonskih ploča.

Dragan sa porodicom živi i stvara u prnjavorskom naselju Donji Štrpci. Nakon teške bolesti otišao je u invalidsku penziju, a slobodno vrijeme koje je imao presudilo je da se otisne u ovaj, za naše područje nesvakidašnji hobi.

“Ljubav prema gramofonskim pločama gajim od tinejdžerskih dana. Kupovali smo ploče, slušali ih i družili se. Vremenom, nadolazeća digitalna tehnologija potisnula je analognu. I sam sam je rado prihvatio zbog neograničenih mogućnosti obrade i čuvanja zvuka”, pojašnjava.

Ovaj pedesetjednogodišnjak je, kako priča, dolazeći u kasne četrdesete i razmišljajući o davnim vremenima, osjećao nostalgiju prema LP pločama, te mu je u neku ruku bilo krivo što nekad tako moćan medij nije u svakodnevnoj upotrebi kao prije i odlučio je da na svoj način pločama podari novi život.

A dati novi život gramofonskoj ploči u vidu sata nije jednostavan posao.

“Na kompjuteru nacrtam željeni dizajn, a proces zbog složenosti grafike nekada traje i do tri sata. Zatim ploču odnesem kod prijatelja koji laserski na ploči izrežu dizajn. Poslije toga lijepim naljepnicu na ploči, stavljam satni mehanizam i divim se konačnom proizvodu”, ponosno pripovijeda za “Nezavisne”.

Nakon završenog posla, sat pakuje u kartonske kutije koje takođe izrađuje sam, te ukrasne predmete koji nam svakodnevno pokazuju kako vrijeme neumitno teče stavlja u “sendvič” od stiropora da se ne ošteti u transportu.

S obzirom na to da je veliki poklonik muzike, objašnjava da je inspiracija za prve dizajne satova bila, a i sada je, upravo ova vrsta umjetnosti.

“Nekako mi je logično da dizajni budu iz te oblasti. Jer i LP ploča je uglavnom muzički medij, volim da slušam rok muziku, a onda i inspiracija dođe sporadično”, navodi Dragan.

Pojašnjava da ima i mnogo narudžbi sa željama kupaca te da su to za njega izazovi koji na kraju rezultiraju na obostrano zadovoljstvo, a motivi su uglavnom u vezi sa filmom, automobilizmom, motorima, ljubavi, životinjama…

“Mnogo ideja dobio sam zapravo od kupaca. Tako sam dobio zahtjev da napravim 25 satova koji će pokazivati 24 vremenske zone sa gradovima u kojima se mijenjaju i sa centralnim satom grada Zagreba. Svi su pokazivali svoje lokalno vrijeme. Na taj set satova sam ponosan, a on trenutno stoji u jednom baru u Zagrebu”, objašnjava Volaš. Dragan ima svoju kolekciju gramofonskih ploča i veliki je poklonik ovog vida čuvanja i preslušavanja muzike koji današnje generacije skoro i ne poznaju, a kazuje da je teško naći ploče za rezanje, jer svako ko ih čuva ima svoje omiljene i možda bi neke i prodao, ali da očuvane ne može da daje na rezanje.

“Izrezujem uglavnom ploče koje su oštećene ili nezanimljive za mene. Nalazim ih po pijacama, kod prijatelja te na radio-stanicama kojima više nisu potrebne. Ali, sve više imam problem sa nabavkom”, pojašnjava ovaj hobista.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na naše pitanje da li je bilo slučajeva da proda sat za koji je bio emotivno vezan te da li u svojoj kolekciji ima prvi izrađeni sat, navodi da je bilo slučajeva da napravi sat, a kada ga proda, bude “ljubomoran” na kupca i čim se vrati kući, pravi isti takav.

“I sada imam satove na koje sam posebno ponosan. Inače, prvih pet varijanti satova mi se i najviše tražilo. Jedan imam i dan-danas u dnevnom boravku i na njega sam ugradio pozadinsko led osvjetljenje. Radi se o satu sa likom Alberta Ajnštajna i čuvenom formulom E=mc2”, objašnjava Dragan.

Satovi koji nastaju u radionici “Vinyl Art” mogu se kupiti po cijeni od 25 do 50 KM, jedinstveni su i unikatni, a kako ovaj Prnjavorčanin kazuje, nada se i dugovječni.

“Imam ploče stare i po 50 godina i odlično i danas zvuče, nadam se da će i satovi trajati toliko – satni mehanizmi koje ugrađujem u njih su kvalitetni i tačni, beščujni su. Ipak, sumnjam da će izdržati toliko, ali moj Ajnštajn radi besprijekorno već petu godinu”, priča Dragan kroz osmijeh.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, nastavlja raditi sa gramofonskim pločama, jer ga, kako kaže, ovaj hobi čini jedinstvenim u BiH, a i šire.

“Mlađa generacija i ne zna šta je gramofonska ploča, njima se svidi dizajn, a on može da bude izrađen i od drugih materijala… Svjestan sam da sam izborom da radim sa LP pločama smanjio broj publike koju interesuju ovakvi satovi, ali ostajem dosljedan”, priča Dragan i zaključuje da je za njega rad sa gramofonskim pločama hobi i da je i sam posao na tom nivou, ali da teško od njega može da se živi.

Nakit od LP ploča

Pored satova, Dragan Volaš, uz pomoć supruge Božane i kćerki Anđele, Nikoline i Maje, izrađuje i naušnice, ogrlice i retro torbe, takođe od gramofonskih ploča.

“LP ploča je zanimljiva za rad zato što je lagana i čvrsta u isto vrijeme. Njena crna boja ima zanimljivu teksturu kružnih linija te i kad pravimo iste dizajne, oni su različiti zbog svoje teksture. Izrađujemo i šolje sa slikama, puzle, jastuke, razne privjeske, peškire za svadbe i krštenja”, navodi Dragan.

Inverzni sat

Prnjavorčanin kazuje da je na internetu vidio i zanimljiv sat koji se vrti u suprotnom smjeru, na kojem su brojevi postavljeni “naopako”, tzv. inverzni sat.

“Nabavio sam mehanizam koji pokazuje tačno vrijeme, ali on ide u obrnutom smjeru i napravio sam jednostavan dizajn – samo brojevi na LP ploči. Taj sat mi je u dnevnom boravku i svakog gosta pitam koliko je sati. Niko ne odgovori iz prve, mnogo ih i pogriješi. Neki i ne znaju odgovor”, priča Dragan kroz smijeh.

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nedim Sladić dugoročnom prognozom vremena iznenadio sve

MATORA I MONIKA SE LJUBILE PRED SVIMA: Sanja će poludjeti kad vidi ove vrele scene!