in

Koji vitamin vam nedostaje ako su mišići umorni, lako vas ulovi prehlada, loše ste raspoloženi?

Slatka-Tajna.Eu

Vitamin D mnogima je poznat i kao vitamin sunca, jer nastaje prilikom izlaganja kože suncu, a može ga se pronaći i u pojedinim prehrambenim namirnicama poput masne ribe i obogaćenih mliječnih proizvoda, mada je vrlo teško dobiti dovoljno samo iz prehrane

Riječ je o izuzetno važnom vitaminu koji ima snažan učinak na vaš organizam. Za razliku od drugih vitamina, ovaj vitamin djeluje poput hormona, a svaka pojedina stanica u tijelu ima receptor za njega. Otkrivamo koje to zdravstvene poteškoćae za sobom povlači nedostatak ovog vitamina

Često ste bolesni

Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sistema kako bi se mogli boriti protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolesti. Ako ste često prehlađeni ili vas lako ulovi gripa, nizak nivo vitamina D može biti faktor koji pridonosi tome. Brojne medicinske studije otkrile su da uzimanje dodataka vitamina D u manjoj dozi može umanjiti rizik od infekcije dišnih puteva.

Kontinuirani umor

Osjećaj umora može imati mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D svakako može biti jedan od njih. Nažalost, često se previđa kao potencijalni uzrok. Studije su pokazale da vrlo nizak nivo vitamina D može prouzročiti umor koji ima ozbiljan negativan utjecaj na kvalitetu života. Uzimanje vitamina kao dodatka prehrani može pozitivno utjecati na tvoju razinu energije i povećati elan.

Slabo zacjeljivanje rana

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Polagano zacjeljivanje rana nakon operacije ili povrede može biti znak da vam je nivo vitamina D prenizak. Rezultati hemijskih ispitivanja pokazuju da vitamin povećava proizvodnju spojeva koji su ključni za formiranje nove kože kao dijela procesa zacjeljivanja rana. Također sugerira se da je uloga vitamina D u kontroli upale i borbi protiv infekcije važna za ozdravljenje.

Gubitak kose

Gubitak kose često se pripisuje stresu, no kada je gubitak kose ozbiljan, to može biti posljedica bolesti ili nedostatka hranjivih sastojaka. Kod žena je gubitak kose povezan s niskim nivoom vitamina D, mada do danas postoji vrlo malo istraživanja o tome.

Bol u mišićima

Postoje dokazi da nedostatak vitamina D može biti potencijalni uzrok bolova u mišićima kod djece i odraslih. Receptor vitamina D prisutan je u živčanim stanicama nazvanim nociceptori, koje osjećaju bol. U jednom istraživanju, za 71 posto osoba s hroničnom boli ustanovljeno je da imaju nedostatak vitamina D.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mbappe poručio PSG-u da želi otići: Real nije jedini kandidat za mladu zvijezdu / Bljesak.info

POZNATI TAJNI DETALJI PREGOVORA SA PRODUKCIJOM: Zbog dugova Darko Lazić ulazi u “Zadrugu”