in

Hamilton u Muggelu poručio: “Uhitite policajce koji su ubili Breonnu Taylor” / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Pobjednik VN Toskane u Mugellu, Lewis Hamilton, poznat je po svojim zalaganjima za ljudska prava

Lewis Hamilton se nakon pobjede na stazi u Mugellu na pobjedničkom podiju pojavio u crnoj majici na kojoj je stajala poruka “ARREST THE COPS WHO KILLED BREONNA TAYLOR” (“Uhitite policajce koji su ubili Breonnu Taylor”).

Pozadina svega je još jedna crnačka žrtva u Americi, ubijena u brutalnoj policijskoj akciji.

U sjeni velikih građanskih nereda i sukoba u stotinama gradova u SAD-u koji su izbili primarno zbog policijskog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, ostalo je ime još jedne žrtve policijske brutalnosti o kojem se puno manje pisalo – Breonna Taylor.

Imala je 26 godina, odnosno 5. lipnja bi napunila 27 godina da policija nije upala u njen stan u Louisvilleu, Kentucky i ustrijelila je osam puta.

Ova nesretna djevojka, bolničarka hitne pomoći koja je htjela postati medicinska sestra, nije bila osumnjičena za zločin niti je, prema rezultatima istrage, ugrožavala policajce. Ipak je ubijena.

Trojica policajaca su, naime, kasno navečer 13. ožujka ove godine upala u njezin stan, na temelju naloga o istrazi protiv dvoje osumnjičenih za dilanje droge. Nijedno od to dvoje osumnjičenih nije bila Taylor.

Došlo je do razmjene vatre između dečka ubijene djevojke, Kennetha Walkera, i policajca, a jedina koja je u pucnjavi smrtno stradala bila je Taylor.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema tužbi koju je njena obitelj podnijela protiv troje policajaca, osumnjičeni Jamarcus Glover već je bio priveden kad su policajci došli na njenu adresu, što oni navodno nisu znali.

Naime, osumnjičeni diler navodno je viđen kako ulazi u njen stan u siječnju s paketom. Taylor je bila u vezi s Gloverom dvije godine ranije i nisu ostali prijatelji, tvrdi njezina obitelj.

Naknadno je otkriveno da je policija dobila takozvani nalog za ulazak bez kucanja, što im je omogućilo da uđu bez da se predstave. Takav nalog policija u Kentuckyju može zatražiti i dobiti ako vjeruje da bi kucanje bilo opasno, uzaludno ili da bi otežalo “učinkovitu istragu zločina”.

Walker je prvi ispalio hitac i pogodio jednog policajca u nogu. Policajci su na to s vrata ispalili više od 20 metaka u stan, 8 u Taylor. Preminula je na licu mjesta. Walker je preživio.

Policajci su “izrešetali stan, uz totalno zanemarivanje ljudskog života”, stoji u tužbi.

Lewis Hamilton je porukom na svojoj majici želio još jednom ukazati na čestu brutalnost američke policije u akcijama gdje su potencijalni osumnjičenici Afroamerikanci.

Na leđima Hamiltonove majice je tekst “SAY HER NAME”.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HRT: Novi potres zatresao Zagreb

Grujićka u zagrljaju fudbalera, ovako mu čestitala rođendan!