in

Australija želi sačuvati rafinerijske kapacitete, predlaže poticaje za rafinerije

U sklopu dugoročnog plana o sigurnosti opskrbe gorivom, vlada je najavila ulaganja u gradnju skladišta za gorivo. Australske rafinerije snažno su pogođene oštrim padom potražnje za gorivom u vrijeme pandemije koronavirusa. Upozoravaju da će sve veći gubici u poslovanju ugroziti budućnost njihovih postrojenja, s obzirom na oštru konkurenciju daleko većih azijskih rafinerija.

Sve četiri rafinerije, BP, Exxon Mobil, Viva Energy Group i Ampol, pozdravile su vladine prijedloge, no nisu obećale nastavak proizvodnje. Iz BP-a i Ampola poručili su da moraju vidjeti pojedinosti mjere da bi bolje razumjeli njihov uticaj na poslovanje. 

“Vlada istrajava u namjeri očuvanja (australskih) rafinerijskih kapaciteta unatoč prijetnjama isplativosti te industrije”, rekao je u ponedjeljak premijer Scott Morrison.

Radi osiguranja sigurnosti opskrbe goriva u bliskoj budućnosti, vlada je najavila da će u novom budžetu osigurati 211 miliona dolara kako bi poduprla gradnju skladišta dizela, ključnog za farme, rudnike i kamione i rezervne sisteme opskrbe strujom.

“Događaji u 2020. podsjetili su nas da ne smijemo biti zadovoljni postignutim. Trebamo neovisnu opskrbu goriva koja bi nas zaštitila od potencijalnih šokova u budućnosti”, rekao je premijer u saopćenju. Vlada je najavila saradnju s industrijom na osmišljavanu poticaja koji bi se isplaćivali  u ove četiri rafinerijske kompanije da nastave s poslovanjem. Kada im se pribroje izuzeća od novih zahtjeva vezanih za skladištenje goriva, ukupna vrijednost tih poticaja u 10-godišnjem razdoblju iznosit će oko 2,3 milijarde dolara.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Street art festival u Mostaru

VN Toskane Hamiltonu / Bljesak.info