in

Volkswagen napokon prodao prve ID.3 automobile kupcima

Prema podacima kompanije, do sada je prodano više od 25.000 prvog izdanja, koje je ograničeno na 30.000 automobila. Volkswagen je ostvario važnu etapnu pobjedu na svom odlučnom putu u električno doba, piše n-tv.

Uspjeh ili neuspjeh njegove e-strategije neće odrediti ništa manje od položaja izvršnog direktora Herberta Diessa u Wolfsburgu. Šezdesetjednogodišnjak je sve stavio na jednu kartu. Ogromne svote novca već su se slile u ID.3, kompaktni SUV ID.4 i električni Bulli ID.Buzz – u cijeloj grupi to će ukupno iznositi 33 milijarde eura do 2024. godine.

Cilj je postati tržišni lider u elektromobilnosti i u budućnosti prestići električnog pionira Teslu. Je li to realno? Nedavno je bilo zabrinutosti: ID.3 dugo dolazi, umjesto da bude predstavljen u ljeto, bit će dostupan tek u septembru.

Osim toga, novi električni automobil, koji bi trebao dovesti kompanija sa sjedištem u Wolfsburgu u ravan s Teslom, nije pobrao dobre kritike na testiranjima specijaliziranih medija. Automobil na potpuno baterijski pogon impresionira svojim voznim karakteristikama, ali postoji “znatna potreba za poboljšanjima” u pogledu elektronike. Navigacijski sistem bio je ograničen, a ostale internetske usluge uopće nisu radile. Izrada također ostavlja mnogo želja, čak vas i ne podsjeća na provjerene modele poput Golfa, piše Auto Motor Sport.

Sa stajališta stručnjaka to ne mijenja činjenicu da je strategija najvećeg njemačkog proizvođača automobila i dalje točna. Prema studiji Chemnitz Automotive Institute, Volkswagen sustiže snagu kada je u pitanju elektromobilnost. Prema izračunima autora, grupa će biti tržišni lider u Europi do kraja 2020. godine.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SDA bez komentara na ostavku Čampare i ozbiljne optužbe koje je iznio

Dudić: Igranje po ovakvim terenima ne vodi nigdje / Bljesak.info