in

Članovi Lovačkog društva “Sana” pustili u prirodu divlje zečeve

Slatka-Tajna.Eu

SANSKI MOST – Članovi Lovačkog društva “Sana” pustili su tokom vikenda u prirodu 34 jedinke divljih zečeva starosti oko tri mjeseca, koji su prije nekoliko dana nabavljeni u odgajalištu za sitnu divljač u Orašju.

Zečevi su kupljeni sredstvima ovog udruženja te pušteni u revir za sitnu divljač gdje je stalna zabrana lova. Radi se o aktivnostima čiji je cilj da se poveća brojnost sitne divljači.

“Nakon što smo nedavno u lovište pustili 600 komada fazana, odlučili smo se za nabavku zečeva. Riječ je o primjercima u najboljoj životnoj dobi i kondiciji, a radi se o 22 ženke i 12 muških primjeraka. Dosta je popravljeno brojno stanje divljih zečeva, ali još nije na zadovoljavajućem nivou. Unošenjem novih jedinki povećavamo njihovu brojnost, dolazi do parenja sa zečevima koji su već u prirodi, te tako dobijamo zdraviju populaciju ove vrste divljači”, kažu u Lovačkom društvu “Sana”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zečevi su već niz dugih godina ugrožena divljač u ovdašnjim šumama, kako zbog brojnih predatora koji ih love, tako i čestih šumskih požara koji svake godine uništavaju njihova legla i zbog toga su ovakve akcije izuzetno značajne.

U Lovačkom društvu “Sana” se nadaju kako će se ova divljač uspješno prilagoditi uslovima boravka u lovištu, te ističu kako su značajne napore uložili u čišćenje lovišta u proteklom periodu. Za nabavku sitne divljači ove godine su u Lovačkom društvu “Sana” predvidjeli 10.000 maraka.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izašla iz djedovog automobila i poginula

OSVANULA PRVA ZAJEDNIČKA FOTKA KAĆE I MARKA GOBELJIĆA: Grujićka u zagrljaju fudbalera, ovako mu čestitala rođendan! FOTO