Legendarna glumica želi da ukine policiju

Glumica Džejn Fonda izrazila je stav o finansiranju i “rekonfiguracije” policije u SAD-u, nakon masovnih globalnih protesta protiv policijske brutalnosti.

Legendarna zvijezda pojavila se ove nedjelje u emisiji “The View”, gdje su je pitali da objasni šta to znači kada su ljudi razgovarali o “definansiranju policije”.

Fonda je dala primjer Nju Džerzija, gdje su građani stvorili tim u zajednici koji ide od vrata do vrata i provjerava komšije i gleda da li postoje problemi koji se mogu riješiti bez potrebe za policijskim službenicima.

“Vodi je zajednica, policija dolazi po potrebi, vi ne uklanjate potpuno policiju”, objasnila je 82-godišnjakinja, prenio je B92.

Dodala je da količina novca koji će finansirati policiju treba da se preumjere na potrebe zajednice, a to će samo po sebi pomoći u smanjenju nevolja i pobuna i kriminala, i istakla je da taj princip vrlo dobro funkcioniše.

“Razgovaramo o ukidanju policije, o njenom ponovnom konfigurisanju i neka zajednice preuzmu vodeću ulogu”, smatra Fonda.

Rasprava o umanjenju sredstava koje se ulažu u policiju bila je konstantna tema posljednjih nekoliko mjeseci, kada pokušaji reforme nasilne policijske prakse poslije smrti Džordža Flojda i pucnjave na Džejkoba Blejka nisu uspjele.


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

O BAJAGINOJ SUPRUZI SE JAKO MALO ZNA: Pogledajte kako izgleda rokerova muza

Liverpool:Leeds 4-3 – teško ostvarena pobjeda šampiona