in

Wall Street porastao nakon tri dana pada

Dow Jones ojačao je 439 bodova ili 1,60 posto, na 27.940 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,01 posto, na 3.398 bodova, a Nasdaq indeks 2,71 posto, na 11.141 bod.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija. Cijena Tesle skočila je gotovo 11 posto, nakon što je dan prije potonula 21 posto.

Dionice Applea, Microsofta i Amazon.coma poskupile su, pak, više od tri posto, a porasle su i cijene dionica ostalih tehnoloških divova Facebooka, Alphabeta… Zahvaljujući skoku tehnološkog sektora, Nasdaq je jučer zabilježio najveći dnevni rast od kraja aprila, S&P 500 od juna, a Dow Jones od jula.

„To je zasigurno veliki, iznenađujući odskok. S jedne strane, to se čini špekulativnim, no s druge strane, to se može smatrati i defanzivnim, s obzirom da će te kompanije preživjeti, bez obzira što će nam koronavirus donijeti”, kaže Jack Ablin, direktor kompanije Cresset Capital Management.

Sredinom prošle sedmice S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviši nivo ikada, no krajem sedmice oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. Pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ove sedmice, dok je jučer uslijedio oporavak.

No, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u martu pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio više od 60 posto. Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se ekonomije sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima. Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže predsjednički izbori u SAD-u, ali i zbog toga što su se septembar i oktobar u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

I na evropskim berzama cijene dionica su jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 posto, na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.237 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.042 boda.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zašto je gojaznost povezana s težim oblikom Covida-19?

Prvi rezultati cjepiva protiv COVID-19 krajem godine / Bljesak.info