in

Šefovi Rio Tinta odlaze zbog uništenja baštine Aboridžina

Slatka-Tajna.Eu
Dogovoreno je da će izvršni direktor Jean-Sebastien Jacques podnijeti ostavku zbog “uništenja zaklona u stijenama Juukana u maju 2020.“, priopćio je Rio Tinto. Jacques će obavljati dužnost izvršnog direktora do marta 2021. odnosno dok ne bude pronađena njegova zamjena. Odstupit će i šef odjela željezne rude Chris Salisbury i šefica korporativnog poslovanja Simone Niven, oboje krajem decembra.

Rio Tinto već je mjesecima pod pritiskom da smijeni izvršne direktore nakon što u pripremama za širenje rudnika uništeni zakloni drevnih Abordžina. Drevna pećinska skloništa bila su od neprocjenjive vrijednosti za narode Puutu Kunti Kurrama i Pinikura, vlasnike lokaliteta.

„U Juukanu se dogodilo nešto loše”, kazao je član uprave Rio Tinta Simon Thomson.

“Čvrsto smo odlučili vratiti povjerenje pripadnika naroda Puutu Kunti Kurrama i Pinikura i ostalih tradicionalniih vlasnika (područja)“, rekao je član Uprave Rio Tintoa Simon Thompson.

U izvještaju podnesenom Senatu u augustu Rio Tinto priznao je da je imao tri alternativna rješenja za širenje rudnika kojima se moglo izbjeći uništavanje aboridžinske kulturne baštine. Na jednom od dva uništena lokaliteta pronađena je 4.000 godina stara genetska poveznica s današnjim Aboridžinima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bilo je to jedino nalazište na australskom kopnu na kojem su pronađeni tragovi kontinuirane prisutnosti ljudi u posljednjem ledenom dobu, saopćila je Pinikura Aboriginal Corporation.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Medicinsku opremu nabavljale turističke agencije i kozmetički saloni

Pronađena još jedna plantaža konoplje u Hercegovini / Bljesak.info