in

Predstavljen Božovićev Pulsar: Jednog dana ćemo shvatiti kakvim ljudima smo vjerovali / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Pulsar”, drugi roman iz ciklusa Al Gieba, autora Igora Božovića promoviran je na otvorenoj sceni Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača.

Nastavak je to priče koja prati životni put Karla Valjana, koji nakon turbulentne i tragične epizode u prvom dijelu, dospijeva u zreliju i dublju etapu, što se reflektira kroz zrelije pisanje samog autora, uz nove likove i produbljivanje onih koji su se samo “prošetali” prvim dijelom.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje romana Pulsar

Svaki od njih vodi svoje unutrašnje borbe, dok autor uspješno oslikava politički ambijent Hercegovine.

”Karlo Valjani bježi od zakona zato što postaje negativac jer želi istjerati pravdu na čistac. Danas smo slušali o pobuni oko rijeke Doljanke, on baš tim krajem bježi, susreće neke ljude koji ga uče kako razmišljati o životu. On praktično u tih nekih pola godine dok traje njegov bijeg sazrijeva i postaje postaje Pulsar, zvijezda koja je savijena svojom gravitacijom, ali isijava svoje smrtonosne zrake u toj bijesu i tuzi”, otkrio je Božović.

O knjizi je, pored autora govorio i Boris Čerkuč koji je istaknuo kako se ova trilogija s jedne strane bavi zvijezdama i filozofijom života, a s druge strane našim prizemnim stvarima kakve svaki dan susrećemo u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje romana Pulsar

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Igor je inače vrlo dobar novinar i vrlo dobar kolumnist, koji sve naše devijacije na neki svoj poseban način iznosi, ali u romanu je to nekako još više i bolje izbrusio. Ono što mi je najžalije je jednog dana u budućnosti kada netko uzme tu njegovu knjigu shvatit će u kakvim smo mi ovdje situacijama bili, odnosno kakvim ljudima smo vjerovali i skakvim ljudima smo radili’, kazao je Čerkuč dodajući kako je roman bolji od prvog, što je logično, ”zato što Igor Božović raste kao pisac”.

Inače, Igor Božović je novinar BHRT-a, kolumnist internetskog portala Bljesak, pisac i  pjesnik, poznat je po tome da otvoreno progovara o problemima današnjeg društva kroz ljudske emocije.

Roman u izdanju Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače je podržala Fondacija za izdavaštvo.

Foto: Bljesak.info / Igor Božović

U recenziji romana Berislav Jurič piše kako se Božović poigrao sa scenama koje su mu, kao dugogodišnjem novinaru i kolumnistu, jako dobro poznate.

”Razotkrivamo, s jedne strane, scenu razina koje upravljaju državom. Provlačimo se kroz novinarstvo, obavještajce, ratne veterane. Uvlačimo se u međuljudske odnose, u prodaje prijateljstava za više ciljeve i propitkujemo, ono vječito, traženje ljubavi. Sjedamo za političke stolove i Božović nas uvodi u stvarni odnos političara prema nižim kastama, u njihova famozna dogovaranja vlasti, rješavanja problema i vladanja. Iako svi znamo da je tako, ili barem tako tvrdimo, u ovom romanu to postaje nekako jasnije. Politika u Božovićevom romanu, baš kao što je to svugdje oko nas kad dignemo oči s ove knjige, pokazuje koliko je daleko spremna ići i kako nas, u svojim skupim igrama, jeftino prodaje”, napisao je, između ostalog, Jurič.

Navodi kako će ovim romanom Božović ”pecnuti i neke strogo zabranjene teme u ovim krajevima”.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje romana Pulsar


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Odluka Vlade Federacije BiH: Dostupni su krediti u iznosima do 300.000 KM

Donald Trump Ivanku koristio na sastancima kako bi zavodila oženjene biznismene