in

Neno Murić oduševio interpretacijom sevdalinki u Svrzinoj kući u Sarajevu – Ekspanzija.com

Na poziv Udruženja Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca Neno Murić je jučer u Svrzinoj kući u Sarajevu održao predavanje na temu „Sevdalinka i neki od njenih najznačajnijih autora“.


Na tribini održanoj uz poštovanje svih preporuka i naredbi nadležnih institucija, u prelijepom ambijentu muzeja bosanske arhitekture, Neno je uz predavanje interpretirao i neke od najljepših pjesama ovog muzičko-poetskog žanra.

Murić je izvođenjem i izlaganjem oduševio prisutne, među kojima su bili prof. dr. Behija Zlatar, dr. etnolog Svjetlana Bajić, bivša direktorica Muzeja grada Sarajeva Mevlida Serdarevic i mnogi drugi istaknuti intelektualci. Dr. etnolog Svjetlana Bajić je pohvalila Nenin istraživački rad i pritom istakla da je malo tako mladih i talentovanih ljudi.

– Dr. Bajić mi je predložila da za doktorsku disertaciju uzmem temu iz domena sevdaha, istaknuvši da ću imati njenu podršku. Bilo je izuzetno zanimljivo raditi na temi „Sevdalinka i neki od njenih najznačajnijih autora“. Tokom ovog istraživanja sam došao do mnogih podataka o sevdalinci koje do sada nisam znao. Vjerovatno ću nastaviti svoje istraživanje i možda u neko dogledno vrijeme uraditi monografiju o sevdalinci i ljudima koji su dali doprinos da se ova bosanskohercegovačka lirska pjesma sačuva do današnjih dana- rekao je Neno Murić.

Podijeli

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BKC Bosna iz Frankfurta, nogometni klub svih vjera i nacija: Odgovorili svim izazovima, ojačali uz mlade, talentirane trenere

EMINA JAHOVIĆ PROGOVORILA O NOVOM DEČKU: Jako sam tužna, djeci ne mogu da objasnim…