in

Na inicijativu dijaspore njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

Još jedan u nizu primjera značaja dijaspore u privlačenju investicija u BiH

U industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru danas je otvoren proizvodni pogon njemačke firme Raundlajner, koja se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za industrijsku ambalažu.

Finansijski direktor Raundlajnera Feliks Zontag, rekao je da je ova njemačka firma tražila pogodan ambijent za investiciju i da ga je pronašla u Prijedoru.

” U obzir smo uzeli logističke i transportne uslove, troškove radne snage, političku stabilnost i blizinu EU i vrlo smo zadovoljni korektnom saradnjom sa Gradskom upravom Prijedor” izjavio je Zontag.

Direktor prijedorskog ogranka Raundlajnera Osman Džamastagić, podsjetio je da su radovi na pogonu površine 1.200 metara kvadratnih počeli 27. februara, a da je sa šest zaposlenih prva proizvodnja počela već u julu.

“Trenutno imamo 14 zaposlenih, uglavnom žena, i radi se na pet mašina u dvije smjene. Do kraja godine plan je 17 mašina i do 50 radnika. Riječ je o plastičnim vrećama za transport robe u buradima poput ljepila, farbe, pudera, brašna i slično, kako bi se eliminisali troškovi pranja i čišćenja, gdje se vreća rashoduje, a bure ostaje čisto.

“Gradska administracija, Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, izvođač građevinskih radova Unijat M i sva komunalna preduzeća koja su radila infrastrukturu i instalacije, dala su doprinos da ovo uspijemo, svi su bili spremni da pomognu i sa svima smo imali odličnu saradnju, tako da nas ni vanredna situacija zbog korone nije omela u planovima” istakao je Džamastagić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je strategijom ekonomskog razvoja grada predviđen čitav set mjera pomoći domaćim i stranim investitorima, kao i kompletna institucionalna podrška.

Raundlajner je jedan od primjera gdje je predstavnik dijaspore bio u kontaktu sa investitorima iz Njemačke i inicirao da dođu u Prijedor, a nakon razgovora sa čelnicima Gradske uprave upućeni su na druge investitore u Prijedoru, poput “Austroneta” koji je ranije podržan od strane projekta “Diaspora Invest”, da bi čuli njihova iskustva.

” To ih je opredijelilo za Prijedor. Ovo danas je prva od tri hale koje planiraju graditi. Procjena je oko 200 zaposlenih kada bude pun kapacitet. U pitanju je lakši posao i većina zaposlenih će biti žene – napomenuo je Đaković.

On je podsjetio da industrijska zona Celpak sada ima pet proizvodnih pogona različitih investitora u različitim fazama, te da su u toku pregovori sa još pet potencijalnih grinfild investitora, čime bi ova zona imala oko 1.500 radnika.

Izvor: Srna

 

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

10 vrsta pasa koji su uvijek spremni za igru / Bljesak.info

Šarena turšija, najukusnija zimska salata