in

Euro blago ojačao; nakon sjednice ECB-a trgovci manje zabrinuti

Eurom se prema posljednjim podacima trgovalo po 1,1841 dolara, što znači da je ojačao oko 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. U četvrtak je u jednom trenutku dosegnuo 1,1917 dolara, najviše razine u osam dana. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, bio je stabilan u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 93,22 boda. Dolarov indeks na putu je tako drugog uzastopnog sedmičnog dobitka.

Kurs dolara prema jenu također je ostao nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 106,19 jena. Nakon jučerašnje sjednice ECB-a predsjednica Christine Lagarde sa konferencije za novinare poručila je da ECB pažljivo prati implikacije jakog eura te napomenula da ECB ne cilja njegov kurs.

To je umirilo investitore koji su se pribojavali da će iz ECB-a upozoriti da je jačanje eura prebrzo i presnažno. Na jučerašnjoj sjednici očekivano nisu mijenjane kamatne stope, a blago su poboljšane procjene za ekonomiju za ovu godinu zahvaljujući, kako navode, ponajprije poboljšanoj ličnoj potrošnji. ECB sada za ovu godinu predviđa pad ekonomije za osam posto, dok je u junskim projekcijama predviđao pad od 8,7 posto.

Daljnje jačanje eura moglo bi, međutim, biti ograničeno nakon što je u petak glavni ekonomist ECB-a Philip Lane upozorio da će snažan euro dodatno prigušiti cjenovne pritiske. Među većim dobitnicima danas je bila norveška kruna nakon što je statistički ured ublažio procjene pada norveške privrede u ovoj godini i sada očekuje da će pad BDP-a iznositi 3,2 posto. U junu se predviđao pad od 3,9 posto. Kruna je ojačala i 0,4 posto prema euru, no ti dobici ipak nisu bili dovoljnii da kruna nadoknadi gubitke zabilježene u trgovanju proteklih dana, koji su bili povezani s padom cijena nafte.

Britanska funta ojačala je jutros prema dolaru 0,3 posto, na 1,2840 dolara, no bila je uglavnom stabilna u odnosu na euro, zadržavši se na 92,23 penija za euro, nakon što je u četvrtak oslabila gotovo dva posto prema euru. Za daljnje smjernice u vezi oporavka američke ekonomije trgovci valutama pratit će najnovije izvješće o kretanju inflacije u augustu.

Analitičari iz banke SEB rekli su, međutim, da je sada fokus na inflaciju u SAD-u manji zbog novog, ležernijeg pristupa američke središnje banke Fed prema inflaciji.

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SADA JE I POTVRĐENO: Bosna i Hercegovina sutra u 6 ujutro otvara granice za…

Šarović: Palmer nije bio zainteresiran ni za Dodikove ni za Komšićeve ideje / Bljesak.info