in

Cikotić zna brojeve / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu podataka na prostoru Unsko-sanskog kantona danas imamo negdje oko 2800 registriranih migranata, a na prostoru Kantona Sarajevo oko 3500 te jos nekoliko stotina u pokretu, kazao je za BHRT ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

”U velikom postotku se radi o samcima tj. muškarcima mlađe životni dobi. Ima obitelji i djece, i prostor sa koga se kreću prema zapdnoj Europi dominiraju Pakistan Avganistan, Bangladeš, pojedini dijelovi Indije, Sirija, Egipat, Alžir, Tunis.”

Ministar Cikotić govorio je i o povratku migranata u matične zemlje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Postoji mehanizam readmisije na granici, to je sizifovski posao, koji se događa na dnevnoj osnovi. GP BiH sa drugim agencijama vraćaju migrante na područje država sa koje dolaze, primarno Srbija i Crna Gora. Prije ili kasnije oni se vraćaju i mnogi nastavljaju put vrletima Blakana. Kreću prema zapadnoj Europi. A postoji mehanizam readmisije koji institucije BIH izvode sa IOM-om i to je dobrovoljni potpomognuti povratak. Ponudimo im određena sredstva za povrataka i novac, sredstva za početak života u svojim zemljama.”

U 2018. godini 735 osoba vraćeno je u zemlje porijekla na ovaj način, 2019. vraćeno je 766 osoba, a ove godine do sada je vraćeno oko 355, kazao je Cikotić za BHRT.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prezentirana studija za uspostavu holdinga javnih komunalnih preduzeća u KS

Karleuša pokazala nesavršenosti Identična fotka, ali je razlika vidljiva