in

VUČIĆ IZMEĐU DODIKA I PALMERA: Nove prijetnje po BiH…

Slatka-Tajna.Eu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostit će sutra u Beogradu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Sastanak je najavljen za 11:30h u Vili “Mir”.

Ovo je već drugi sastanak u Beogradu između Vučića i Dodika u samo petnaest dana. Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca Dodik i Vučić su se sastali u povodu razgovora u Washingtonu. Pri samoj najavi sastanka Dodik je u javnosti tvrdio da će se u Washingtonu razgovorati o statusu RS-a, povezujući taj status sa državom Kosovo, što se na kraju ispostavilo kao potpuno netačno.

Naime, govoreći o najavljenom sastanku u Washingtonu predstavnika Srbije i Kosova, Dodik je rekao da je delegacija Republike Srpske u Beogradu željela da Vučića upozna o mogućnosti da se na tom sastanku otvori i pitanje Republike Srpske, posebno u kontekstu kršenja Dejtonskog sporazuma.

Uoči samog sastanka sa Vučićem, Dodik je naglasio da Republiku Srpsku ne želi u Bosni i Hercegovini.

„Mi nećemo rat, hoćemo Republiku Srpsku, a nećemo BiH. Republika nije napravljena da bude u BiH. Visok stepen autonomije dobijen Dejtonom je okvir u kojem mi možemo da živimo, ali sve su učinili da to više nije tako”, istakao je Dodik.

Tokom sastanka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog izjava onih koji često prijete ratom, ali da se nada da nikome neće pasti na pamet da to i sprovede, dodavši da Srbija nikada više neće dozvoliti, kako je kazao, progon ili pogrom srpskog stanovništva.

“Moramo da odgovaramo mirno, strpljivo i trpeljivo. Mi ne smijemo da učestvujemo u toj igri, nego da poštujemo sporazume koje smo potpisali”, rekao je Vučić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sporazum koji je Vučić prije par dana potpisao u Washingotnu, u suštini vodi ka priznaju države Kosovo, jer su između dvije države potpisani bilateralni sporazumi, koje mogu potpisati samo oni koji jesu subjektom međunarodnog prava, a Republika Srbija i Kosovo to jesu.

Stoga će sutrašnji sastanak između Dodika i Vučića biti naročito zanimljiv.

Pitanje je da li će Vučić svjestan gubitka Kosova, potpirivati vlasti Republike Srpske na čelu sa Dodikom u antikosovskoj i antibosanskoj histeriji, ili će se pokazati da je specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkanu Matthew Palmer u pravu kada kaže da je i Vučić pri stanovištu da se pitanje Kosova i bosanskohercegovačkog entiteta RS ne može na bilo koji način povezivati.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZABORAVILA FOTOŠOP: Karleuša pokazala nesavršenosti

U izboru magazina International Business Magazine