in

Palmerova poruka – Nezavisni stav

Slatka-Tajna.Eu

Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, u razgovoru sa zvaničnicima u BiH poručio je da sami moraju pronaći rješenje, te da je potrebna samo dobra politička volja i da je to jedini začin koji bi otkočio procese u BiH.

Poruka američke administracije je jasna, BiH treba nastaviti svoj evropski put, pravosuđe mora raditi na suzbijanju korupcije, a svi zajedno u BiH treba da pronađu način da omoguće bolji život za građane.


Mladima je Palmer poručio da je politika nešto u čemu mladi u BiH treba da učestvuju.


Sve poruke koje je Palmar uputio političarima, ali i građanima BiH, neće riješiti probleme s kojima se suočavaju građani BiH, korupcija koja nagriza privredu, pravosuđe koje je u sprezi sa politikom i koje ne radi svoj posao, jer  kriminal koji se otkrije, najčešće posredstvom medija, završi u ladicama ili oslobađajućim presudama.


Građani su u depresiji i  jednostavno ne vjeruju u bolje sutra niti u političke snage koje bi ovu zemlju izvele iz ekonomske i političke bijede.


Sve je manje nade da će se nešto promijeniti. Stanovnici BiH ne vjeruju više ni u izbore, ne znaju kome da daju svoj glas i ne vjeruju u promjene nabolje.


Sve što je rekao Palmer, to građani BiH već i sami znaju. Znaju dobro da je korijen problema u  nepostojanju dogovora između političkih elita u BiH i da će do promjena teško doći.


Poruke međunarodnih zvaničnika već skoro tri decenije su iste, ali čini se da su uzaludne jer političari se deklerativno slažu sa svime, ali u praksi se ništa od toga ne sprovodi.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

U izboru magazina International Business Magazine

Naučnici vjeruju da su našli krivca za smrtonosne simptome korone