Izračunajte koliko imate godina na drugoj planeti

Slatka-Tajna.Eu

Eksploratorijum je napravio digitron pomoću kojeg možete tačno da izračunate, koliko biste godina imali na drugim planetama u napšem Sunčevom sistemu.

Palenete u Sunčevom sistemu su raznolike u rasponu od Venere, gdje temperature mogu dostići nevjerovatnih 471 stepen, pa sve do Neptuna gdje se temperatura spusti ispod -201.

Da biste shvatili kako da izračunate godine, potrebno je da znate kako su zapravo dani i godine definisani. Svima je poznato na koji način računamo vrijeme na našoj planeti. Da bi Zemlja obišla oko Sunca, potrebno je 365 dana, jedan dan joj je potrebno, da obiđe oko svoje ose, jedan sat ima 60 minuta, minut 60 sekundi.

Na drugim planetama, to baš i nije tako. Svaka planeta ima svoj period rotacije i revolucije, tako da bi naše godine na bilo kojoj drugoj planeti imale drugačiju cifru. Dan na Jupiteru iznosi oko 10 sati, a na Veneri 243 dana. Godina na Zemlji iznosi 365,26 dana, dok Neptun obiđe oko Sunca za 164,79 zemaljskih godina. To je velika razlika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kako biste izračunali koliko godina imate na drugim planetama i kada vam je sledeći rođendan,  koristite ovaj link ovde.

(Novosti.rs)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pobijedite osteoporozu ishranom

Mesi dobija astronomsku ponudu – 600.000.000 evra za pet godina