in

AMERIČKA EKONOMIJA SUOČAVA SE S NAJVEĆIM PADOM DOSAD: BDP je na vrhuncu ekonomije zabilježio pad od 32 %

Slatka-Tajna.Eu

Posljednje očitanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a nešto je bolje od procjene objavljene prošlog mjeseca, kada je agencija rekla da je najveće svjetsko gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja smanjilo godišnju stopu od 32,9 posto.

Unatoč reviziji koja pokazuje blag rast, na temelju informacija koje pokazuju bolje od prethodno procijenjenih ulaganja u privatni inventar kao i izdataka za osobnu potrošnju (PCE), pad BDP-a i dalje je najniži dosad zabilježen. Prije ovog pada, drugi najgori tromjesečni pad, otkako je praćenje stanja BDP-a započeto 1947. godine, zabilježen je u prva tri mjeseca 1958. godine, kada je BDP pao za 10 posto na godišnjoj razini.

Do naglog pada je došlo zbog toga što su na hiljade poslovnih objekata ostali paralizirani, dok su milioni Amerikanaca ostali ili su izgubili poslove, zbog strogih mjera restrikcije, zbog kojih su morali ostati u svojim domovima. Unatoč tome što su imali najveći broj ljudi zaraženih koronavirusom, SAD su postupno ukinule mjere restrikcije, što je vjerovatno otvorilo put djelomičnom oporavku, koji se dogodio u sljedećem tromjesečju.

Međutim, postoji zabrinutost da bi drugi val Covida-19 mogao doći ove jeseni, što bi moglo dodatno pogoršati stanje ekonomije.

“Potpuni ekonomski učinci pandemije Covid-19 ne mogu se kvantificirati u procjeni BDP-a za drugo tromjesečje 2020. godine, jer su utjecaji uglavnom ugrađeni u izvorne podatke i ne mogu se zasebno identificirati”, stoji u izvještaju Ureda za ekonomsku analizu (BEA).

Američko Ministarstvo rada objavilo je u četvrtak svježe podatke o početnim zahtjevima za potpore za nezaposlene. Više od 1 milion Amerikanaca prvi put je zatražilo naknadu za nezaposlene, u tjednu koji je završio 22. augusta. To je bio 22. put u 23 sedmice da je broj početnih zahtjeva ostao veći od 1 milion.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Nakon objavljivanja novih ekonomskih podataka, dolarski indeks, koji mjeri povrat novca prema košarici svojih glavnih rivala, pao je na višednevne najniže iznose, na oko 92,5. Istodobno, euro je skočio za oko 0,2 u odnosu na dolar. Američko tržište dionica bilo je relativno nepromijenjeno, usprkos tmurnim podacima; Dow Jones je porastao za oko jedan posto, dok je tehnološki opterećen Nasdaq Composite također pokazao blagi porast.

 

(TBT, Logicno.com)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U Srbiji zaraženo još 108 osoba, umrlo dvoje pacijenata / Bljesak.info

JEZIVE PRIJETNJE SMRĆU PREDSJEDNIKU SRBIJE Vučića treba isjeckati na šnicle i kockice!