in

Šest zabluda o virusu korona

Slatka-Tajna.Eu

Da li se virus korona može unijeti u kuću na cipelama? Stručnjaci iz Sjvetske zdrastvene organizacije kažu da nema dokaza a ni osnova da se vjeruje u to.

Na sajtu Svjetske zdrastvene organizacije pored mnoštva korisnih savjeta o tome kako zaštiti sebe i druge od prenošenja virusa korona stoje i odgovori na najčešće nedoumice koje podjednako muče ljude širom svijeta.

Riječ je najčešće o neprovjerenim informacijama koje se šire putem interneta i društvenih mreža, a koje mogu da unesu konfuziju pa čak i ugroze nečije zdravlje.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša za RTS demantovao je neke od najčešćih zabluda.

Jedna od nedoumica je da li da se maske nose tokom vježbanja. Ivanuša kaže da ako se vježba na otvorenom i ako nema bliskog kontakta sa ostalim vežbačima maska nema potrebe da se nosi. U zatvorenom vježbanje treba izbjegavati ako nema distance između vježbača veće od metar i po, a i samo vježbanje sa maskom nije prijatno.

Na cipelama teoretski se virus može unijeti u kuću ali ne i u organizam. Ne postoji dokaz da se neko zarazio tako što je virus unio na obući, tvrdi Ivanuša.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kada je riječ o zadržavanju na površinama, virus na pojedinim materijalima može da ostane i nekoliko dana ali to ne znači da samo dodirivanjem površina možemo da se zarazimo.

Konzumiranje alkohola da bi se neutralisao virus iz organizma je više izgovor a poznato je da veća konzumacija alkohola vodi u alkoholizam i dugoročno oštećuje vitalne organe kao što su srce i jetra a pospješuje i razvoj bolesti kao što su neke vrste kancera.

Isto tako nema dokaza ni da konzumiranje određene vrste namirnica kao što su bijeli luk i ljuta parika sprečava razvoj virusne infekcije. Raznovrsna i balansirana ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima je najbolja osnova za dobar imunitet.

Takođe je, prema riječima stručnjaka SZO, zabluda da muve i komarci prenose virus korona. Virus se najlakše prenosi u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom a kada je reč o komarcima u ljetnjim mjesecima treba se više paziti od prenošenja groznice Zapadnog Nila.

(Nedeljnik)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Narod u strahu, djecu neće da šalju u škole

Sport se vraća u fiskulturne sale od 1.septembra