Categories: Biznis

Budžet FBiH u prvih šest mjeseci ostvario ukupne prihoda od 2. 2.208,9 miliona KM

Budžet FBiH je od 1. januara do 30. juna 2020. godine ostvario ukupne prihode od 2.208,9 miliona KM, što je 40 posto od planiranog Izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2020. godinu. No, ukoliko se posmatra ostvarenje samo prihoda, isključujući finansiranje, što je realnije, vidimo da su ostvareni prihodi u stopostotnom iznosu u odnosu na plan za šest mjeseci.

Porezni prihodi iznose 1.673 miliona KM sa učešćem od 75,74 posto u ukupnom ostvarenju, neporezni 188,8 miliona KM (8,55 posto), a primici od finansiranja 347 miliona KM (15,71 posto).

Poređenje ostvarenih ukupnih prihoda sa istim razdobljem prethodne godine nije moguće uraditi, odnosno, bilo bi nerealno jer je integriranjem Federalnog zavoda za mirovinsko­invalidsko osiguranje u Budžet došlo do njegovog skoro dvostrukog povećanja. Međutim, uočljivo je i da su prihodi od indirektnih poreza znatno manji u odnosu na isti period 2019. godine Naime, ovi prihodi koji pripadaju FBiH manji su za devet posto u odnosu na isti period prethodne godine. Njihov pad je posljedica stanja izazvanog virusom COVID-19.

Ukupno obračunati rashodi i izdaci za prvih šest mjeseci 2020. godine iznose 1.973,8 miliona KM, što je 36 posto iznosa planiranog Izmjenama i dopunama Budžeta. Rashodi i izdaci na gotovinskoj osnovi iznose 1.718,8 miliona KM, što je 87 posto ukupno obračunatih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Izmjenama i dopunama ovogodišnjeg Budžeta FBiH su, zbog primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, povećani rashodi na poziciji transfera drugim razinama vlasti u iznosu od 688 miliona KM, od čega je 488 miliona KM planirano kao trasfer za stabilizaciju privrede, a 200 miliona KM kao transfer kantonima iz sredstava MMF-a.

Prema funkcionalnoj klasifikaciji, najveći iznos sredstava od 1,368 miliona KM utrošen je na socijalna davanja, nakon čega su opće javne usluge sa izvršenjem od 424,3 miliona KM.

Redakcija

Recent Posts

OVO JE KUMA MILICE KEMEZ KOJA JE ISKEŠIRALA 10.000 EVRA KAO SVADBENI POKLON! Jako je atraktivna, a tek da čujete čime se bavi

Milica Kemez i Bora Santana venčali su se juče, a slavlje je organizovana u jednom…

42 minute ago

NATO posvećen jačanju partnerstva sa BiH, poručio novi komandant štaba u Sarajevu

Ostajemo posvećeni, jer nas obnovljeni regionalni bezbjednosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša…

1 sat ago

Dest ”mora” da ostane u Barseloni

Fudbaler Barselone Seržinjo Dest neće napustiti klub ovog ljeta pošto se i dalje oporavlja od…

1 sat ago

DŽEJLA SA KIK-BOKSERKOM UŽIVA U TURSKOJ! I dalje se drže ustaljene šeme – na fotkama nikad nisu zajedno, ali… (FOTO)

Džejli Ramović ne mogu da unište sreću gradski tračevi, pa tako i dalje uživa u…

2 sata ago

Plenković dobio mandat, neki članovi vlade već se znaju

Banski dvori Foto: Patrik Macek / PIXSELLPlenković: U vladi sigurno ostaju Habijan, Vučković i Obuljen…

3 sata ago

Tim potvrdio kraj karijere (VIDEO)

Dominik Tim potvrdio je spekulacije koje su se pojavile prije nekoliko dana - ovo je…

3 sata ago