in

Bosanske šljive tražene u Njemačkoj – Lidl, Real, Metro

Slatka-Tajna.Eu

“Potražnja za bosanskim šljivama je vrlo dobra”
Sezona za šljive iz Bosne je započela: Jan Gütinger iz istoimenog veletrgovca voćem dobio je prvu isporuku prošlog četvrtka u Rietheim-Weilheimu. Ove godine planirano je 40 kamiona, tj. Skoro 760 tona. “Potražnja je trenutno vrlo dobra, a sada ćemo vidjeti kako će se sezona razvijati u narednih nekoliko tjedana.”

Slika - Ponuda u Lidlu
Ponuda bosanskih šljiva u Lidlu

Gütinger robu kupuje direktno od partnera u Bosni. “Radimo s porodičnom firmom koja se bavi uzgajanjem 100 godina. Regija proizvodi oko 1200 tona godišnje, glavna sorta je ‘Čačka Ljepotica”. ” Za sve sorte iz njegovog asortimana važno je da oslobađaju kamen. „Pravi stepen zrelosti je presudan“.

Tvrtka šljive iz Bosne nabavlja od 2014. godine i uvozi ih direktno u Njemačku. Roba se zatim dijelom preprodaje u drugim evropskim zemljama: “Izvozim robu partnerima u Holandiji i Švicarskoj.”

6 KG – Gajba Bosanskih šljiva u Metru

Kompanija Gütinger trguje šljivama već pet godina: “Moj otac je tada započeo to, a ja to radim od preuzimanja 2017. Vidimo kontinuirani rast. Prošle godine to je bilo 300 tona, ove godine to je već više nego dvostruko više. ” 2017. je bila i najviša godina u pogledu potražnje: “Zbog mraza ovdje je bilo samo nekoliko njemačkih šljiva i tako sam uspio isporučiti oko 600 tona.” Roba iz Makedonije slijedi nakon bosanske sezone, au septembru i iz Turske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gütinger ima velike planove za budućnost: Sadašnja površina obrade od 12,5 hektara treba se proširiti za dodatnih 10 hektara. “Moj lokalni partner takođe savjetuje susjedne kompanije o upravljanju plantažama, zaštiti bilja i orezivanju – zauzvrat tamo može kupiti robu za izvoz.”

90% šljiva ide na rezače, ali također želi uvjeriti potrošače u svoju robu na svježem tržištu. On bi želio dodatno proširiti veletrgovinu jer tamo jednostavno postoji veća fleksibilnost nego u velikim trgovačkim lancima hrane. “Ponekad postoje jednostavno okolnosti koje se ne mogu unaprijed predvidjeti i za to postoji više razumijevanja kod veletrgovaca.”

Za više informacija:
Jan Gütinger
Voćni veletrgovac Jan Gütinger
Eschenweg 16
78604 Rietheim-Weilheim
Tel: +49 (0) 7424/93 13 480
Mobitel: +49 (0) 172/138 00 78
Email: info@fruchtgrosshandel.net
Web: www.fruchtgrosshandel.net

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vladi Gregorievu zabranjen ulaz u Crnu Goru zbog nacionalne sigurnosti / Bljesak.info

KRIZNI ŠTAB FBIH IZDAO VANREDNO SAOPĆENJE Građani BiH, apelujemo na vas…