in

Država nas je ostavila na cjedilu

Slatka-Tajna.Eu

U momentu padne ti pritisak, gornji na 60, a donjeg nema nikako. Sestre te vade, dodaju tečnost u aparat, zalijevaju te vodom, šamaraju, udaraju da dođeš sebi, priča Burić

Nemamo ministarstva na državnom nivou. Jednostavno smo prepušteni sami sebi mi, dijalizni bolesnici bošnjačke nacionalnosti, ustvrdio je Letić, koji je na federalnoj listi čekanja za transplantaciju bubrega.
Dijalizni bolesnici iz ZDK-a su poručili da ih je država ostavila na cjedilu, da se oni bore koliko mogu. Iako federalna lista čekanja za transplantaciju postoji, sve je zamrlo, te se nadaju da će se uskoro pokrenuti stvari s mrtve tačke.
Muhamed Kadrić, predsjednik Udruženja građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika Zeničko-dobojskog kantona, pojašnjava nam kako veliki problem za dijalizne pacijente u ZDK-u predstavljaju zastarjeli aparati u dijaliznim centrima Zenice, Visokog, Tešnja, Kaknja i Žepča.

– Tražili smo od kantonalnog Ministarstva zdravstva da nabavi nedostajući broj aparata. Zahvaljujući našim upornim dopisima federalnom i kantonalnom nivou vlasti, djelimično je riješen taj problem. Trenutno oko polovine aparata u Kantonu imamo u okviru tih standarda, 15.000 sati rada i pet godina starosti. Imamo 25 takvih aparata u pet dijaliznih centara ZDK-a. Nedostaju još 32 aparata. Poslije onog štrajka koji smo imali krajem oktobra prošle godine, reagovala je Islamska zajednica i donirala deset aparata dijaliznim centrima u Federaciji, od kojih su tri završila u ZDK-u, po jedan u Visokom, Tešnju i Zenici. Poslije toga, preko federalnog udruženja i Fonda solidarnosti pojavio se jedan privatnik iz Vogošće, koji ima veleprodaju medicinske opreme i koji je kupio određeni broj aparata za dijalizne centre u FBiH. Od toga je devet njih došlo u naše dijalizne centre, dva u Visoko, tri u Žepče, jedan u Tešanj i tri u Zenicu, kazao je Kadrić. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Gore je sa zakonom

Drugi veliki problem je taj što nije uopšte zaživio Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH. Čak je i gora situacija nego kada zakona nije ni bilo. Godine 2015. u FBiH je obavljeno 28 transplantacija, 2016. – 25, 2017. – 23, 2018. – 18, 2019. – sedam, a 2020. nije urađena niti jedna transplantacija.
Hrvatska je među vodećim zemljama svijeta kada su u pitanju transplantacije, naročito bubrega, ali i drugih organa kao što su pluća i jetra. Godišnje obavljaju oko 350 transplantacija. Otkako je proglašena pandemija koronavirusa, obavili su ih desetak.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pokušali da ubiju Anu Bekutu!

NOVI POSAO: Popularni Baća se snalazi u vremenu korone